Прокурор Арнаудова за инцидента с колата на Панов: Всеки би могъл да развие болтове

3624
Прокурор Арнаудова за инцидента с колата на Панов: Всеки би могъл да развие болтове
Снимка: БГНЕС

​"Всеки би могъл да развие болтове". С тези думи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира инцидента с автомобила на Националната служба за охрана (НСО), който обслужва председателя на Върховния касацационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Припомняме, че вчера Военно-окръжна прокуратура София отказа да образува наказателно производство по твърденията за инцидент с колата на НСО, обслужваща съдия номер едно.

Лозан Панов се отказва от автомобилите на НСО

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се отказва от автомобилите на НСО, съобщи самият той пред журналисти преди днешно...

"Изготвени са две експертни справки след оглед на автомобила, който обслужва г-н Лозан Панов. Те са извършени след оглед на автомобила от трима експерти. Първата експертна справка е от 8 юни 2017 г. и е изготвена от инж. Бойко Биячки от сервиза, представляващ официалния представител на марката "Мерцедес" за България​. Втората експертна справка е изготвена от двама инженери - инж. Ивайло Недев и инж. Александър Тошев", каза прокурор Арнаудова.

Заключението на експертните лица е, че има нарушаване на целостта на джантата и гумата, че има липсващи два болта и че има разхлабен още един. Арнаудова уточни, че експертите са дали заключение за това по какъв начин могат да се случат нараняванията по колата на НСО, ползвана от Лозан Панов.

На въпрос на репортер на Actualno.com какви точно са обясненията на експертите по случая, Румяна Арнаудова прочете извлечение от експертната справка на Недев и Тошев, от което се разбира, че получените повреди по автомобила могат да се получат при разхлабени и впоследствие развити болтове както при нормално, така и при екстремно натоварване извън пътната мрежа. И още: нарушенията могат да възникнат при шофиране с рязка смяна на посоките на движение, рязко ускоряване.

От заключението на експертите става ясно, че шумът от развити или разхлабени болтове е с друга честота от тази на балонна гума, каквото предположение е дал шофьорът на автомобила на НСО. Експертите уточняват изрично, че шумът от развити болтове се различава от шума на дефектна гума. При развити болтове шумът е от чукане или тракане, а при дефектна гума - звукът е свързан с виене и вибрация.

Румяна Арнаудова посочи, че в постановлението на прокурора са описани детайли около самия автомобил - включително записи от камери, които са заснели автомобила, докато е бил в сградата на НСО, като според прокурор Арнаудова е изследвано почти минута по минута какво може да е поведението и на шофьора, и на автомобила.

Прокуратурата отказа да разследва развитите болтове от колата на Лозан Панов

Военно-окръжна прокуратура София отказа да образува наказателно производство по твърденията за инцидент с автомобила на НСО, обслужващ ...

Говорителят на главния прокурор каза, че единствено в град Берковица по данни на шофьора колата е била оставена за 15 минути без надзор. Все пак Арнаудова заяви, че това няма как да е свързано с повредата на автомобила, тъй като се твърди от самия шофьор, че още с тръгването от София за Берковица той е чул специфичния шум от колата.

Прокурорите са установили, че няма как да се приеме, че е налице външна човешка намеса, доколкото обясненията на Лозан Панов и шофьорът на автомобила на практика противоречат на заключенията на експертните лица, извършили проверка на превозното средство.

Втората експертна справка на представителя на "Мерцедес" казва, че е възможно по време на път с множество неравности и завои с малък радиус да се разхлабят закрепващите болтове на джантите. Възможно е и в резултат на движение по път с неравности при множество остри завои и в резултат на нараняване на целостта на главината от вибрациите, болтовете да се саморазвият до изпадане. Това заключение съвпада и с останалите две заключения.

На друг въпрос на Actualno.com дали представители на НСО са присъствали по време на изготвянето на техническите справки за повредата на автомобила, прокурор Арнаудова отбеляза, че не знае дали такива лица са присъствали, но със сигурност е имало представители, които са предоставили достъп на вещите лица до автомобила.

НСО е скрила от прокуратурата за повредената кола на Лозан Панов

Днес, 7 юни, Националната служба за охрана (НСО) е подала информация на прокуратурата за инцидента с колата на председателя на ВКС Лоза...

Припомняме, че на 6 юни бе оповестен случай за инцидент с развити болтове на гума на автомобила на Националната служба за охрана (НСО), който ползва председателят на ВКС. В началото на юни след заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, шефът на ВКС отпътувал с автомобила на НСО за Берковица, където присъствал на встъпването в длъжност на новия председател на районния съд Юлита Георгиева.

По пътя натам Панов и шофьорът му чули странен шум, но не успели да установят откъде е. Вече на връщане спрели в малко населено място и тогава шофьорът видял, че на задната лява гума липсват два болта, а други три са развити.

Ден след като стана ясна информацията за инцидента, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че има самосезиране на Военно-окръжна прокуратура. За случилото се Лозан Панов уведоми и държавния глава Румен Радев.

Междувременно съдия номер едно информира, че се отказва от автомобилите на НСО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com