Прокурор беше оправдан за натиск над колеги заради невменяемост

1970
Прокурор беше оправдан за натиск над колеги заради невменяемост
Снимка: личен архив

Бившият зам.-районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров е оправдан по всички обвинения за натиск над магистрати, защото бил невменяем. Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петър Сантиров, а ключов фактор за решението се оказа заключението на единайсеторната съдебно-медицинската експертиза, съобщи lex.bg.

11 професори и доценти от всички университети в страната са единодушни, че прокурор Кацаров е бил невменяем към момента на извършване на деянията, за които беше обвинен и не може да носи наказателна отговорност за тях. Заключението на експертите е, че той е страдал от временно биполярно афективно разстройство в тежка фаза. Заради това на финала на делото и прокуратурата пледира за оправдателна присъда за Кацаров.

ВСС временно отстрани прокурор Кръстин Кацаров

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува искането на главния прокурор Сотир Цацаров за временно отстраняване от длъжност на Кръстин Кацаров ...

Разследването срещу него започна преди 4 години, когато прокурорът беше временно отстранен от длъжност, но в началото на 2017 г. беше възстановен след година и половина, тъй като разследването се проточи. Според лекарите обаче няма проблем Кацаров да работи като прокурор сега, тъй като е в ремисия, лекува се и в момента няма здравословен проблем. Той е подсъдим за престъпления против правосъдието, свързани с натиск над прокурори и над съдия, както и за опит за принуда, придружен със закана. Именно експертизите за вменяемостта на Кацаров станаха причина за забавяне на разследването, като в крайна сметка първите заключения бяха, че той може да носи отговорност за действията си

Според обвинението през пролетта на 2015 г. Кацаров подбудил своя колега от Районната прокуратура в Казанлък Дойчо Цанев да прекрати поради малозначителност разследване за наркотици срещу сина на негово приятелско семейство. Пак тогава подбудил друг прокурор от Казанлък – Мария Михайлова, да обвини двама души за длъжностно присвояване. Кацаров, който в един момент беше и и.д. шеф на прокуратурата в Казанлък, има обвинение и за това, че е склонявал друг свой колега да обвини кмета на Павел Баня в документно престъпление, да го задържи за 72 часа и да иска постоянен арест.

Пред друг прокурор пък настоявал да наруши вътрешното си убеждение и да повдигне обвинение за грабеж по друго дело, като пак поискал арест за обвиняемия. Кацаров не се притеснил да склонява и съдията в Административен съд – Стара Загора Ирена Янкова, от която поискал да уважи жалбата на фирма за отмяна на заповед на РДНСК. Обвинението за опит за принуда е свързано с обаждане по телефона, при което опитал да принуди жител на Казанлък да убеди сина си да се откаже да търси правата си след нанесен му побой и отправени закани. Прокурорът казал на бащата на пострадалия, че ако синът му не оттегли жалбата си, щял да направи така, че да го вкара в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от мъжа, от когото се жали.

Името на Кацаров нашумя през 2015 г. покрай започнало тогава разследване срещу журналист заради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манчев от „Пресс ТВ“ дори получи призовка, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника, но разследването беше прекратено, след като получи гласност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com