Прокурор осъди прокуратурата за близо четвърт милион лева

10985
Прокурор осъди прокуратурата за близо четвърт милион лева
Снимка: Sang Hyun Cho / Pixabay

Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев е спечелил дело за обезщетение срещу институцията, в която работи.

Това съобщава порталът за правни новини lex.bg. Решението на съда е на втора инстанция и може да бъде обжалвано, но за втори път съдът одобрява неговите претенции. Прокуратурата е длъжна да му плати над 220 хил. лв.

Куриоз или не?

Обезщетението се присъжда заради незаконно обвинение. Радев е бил привлечен към отговорност през 2015 г. докато е бил окръжен прокурор на Плевен. Разследването бе по сигнал от негова колежка, която твърди, че той се е опитал да я уговори да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на Ивайло Ячков, подсъдим по разследване на окръжната прокуратура. Според държавното обвинение той бе убеждавал същото и съдия от окръжния съд в града, който да вземе решение за неприлагане на предвидената в закона възможност за увеличаване наказанието на Ячков.

Още: Комисията LIBE: Очакваме да има независимост и отчетност в прокуратурата

Делото срещу Радев бе пълен провал за прокуратурата. След няколко години по съдебните инстанции през 2019 г. той бе окончателно опрадван. Той се върна и в плевенската прокуратура, но вече като редови обвинител.

След приключване на наказателното дело Радев заведе иска за обезщетение. Миналата година градският съд в София му присъди над 200 хил. за имуществени и неимуществени вреди, както и съдебни разноски. Прокуратурата обаче обаче обжалва пред втората инстанция.

И според нейното решение прокурор Радев заслужава да бъде обезщетен. Съдиите Иво Дачев, Мария Георгиева и Асен Воденичаров посочват, че изводите в първото решение са правилни.

Те посочват показанията на двамата свидетели по делото – съпругата на Радев и един негов приятел, които разказват за широкото медийно отразяване на процеса и отзвука сред магистратите в Плевен и в цялата страна. Приятелят на Иво Радев е посочил, че той е бил първият административен ръководител с повдигнати обвинения. Той свидетелствал, че на семинари колегите им се интересували от развоя на делото и изразявали мнение, че това е следствие на лоши отношения в колектива на окръжната прокуратура в Плевен. Освен това Радев споделял, че има здравословни проблеми, а отделно имал и финансови затруднения, като се налагало да взема заеми за отглеждане на трите му деца, посочва още lex.bg, цитиран от Mediapool.

Още: При Сарафов нещата са по-зле, отколкото при Гешев: Адв. Александър Кашъмов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Отстраненият прокурор трудно възстановил отношенията с колегите си след завръщане на работа. Съпругата му пък разказва, че изпаднала в шок, когато дошла призовка за мъжа ѝ. По това време той бил в командировка в Германия. Веднага се обадила на съпруга си, който първоначално я успокоил, че е станала грешка, но след това разбрал, че трябва спешно да се прибере в България и дори казал на жена си да му донесе дрехи и тоалетни принадлежности, защото допускал, че може и да го задържат. Новината за обвинението му била съобщена и станала водеща, а Радев най-много се притеснявал за близките си и предимно за 11-годишната му тогава дъщеря.

"Огромен негативизъм"

В решението съдът посочва, че медийното разгласяване на обвинението е довело до "огромен негативизъм" спрямо Радев. Обществеността не отчела разликата между обвинение е окончателно осъждане, формирайки отношението си към прокурора.

"Позорният факт на привличането му към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление е повлиял върху доброто му име на професионалист, с което несъмнено се е ползвал до момента, върху самочувствието му и общуването му с околните", пише в решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com