Ръководството на СГС се пази със съдии от провинцията

17432
Ръководството на СГС се пази със съдии от провинцията
Снимка: бгнес

Магистрати, командировани в Софийския градски съд (СГС) от други съдилища, са били основните защитници на ръководството на СГС по време на проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС), която тече там. Това пише вестник "Сега", позовавайки се на присъствали на изслушванията днес и в петък. Командированите съдии са зависими от ръководството, защото от него зависи докога ще запазят постовете си и дали няма да се върнат на по-ниските си позиции.

Проверката в ключовия съд тръгна, след като десетки съдии от софийските съдилища, подкрепени от работещи във Върховния касационен съд и от адвокати, се разбунтуваха заради съмнения за манипулиране на случайното разпределение на делата и злоупотреби. Чашата преля покрай скандала с разпределението на делото за фалита на КТБ, както и процеса за несъстоятелност на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", оповестен от френския посланик. До края на месеца проверяващата комисия трябва да се произнесе по казуса. Част от "бунтарите" вече бяха изслушани от ВСС и изнесоха притеснителни факти за практиките в съда. На проверяващия екип са представени и много доказателства - заповеди, дела и други документи. Комисията е изслушала над 20 съдии.

Командированите в СГС не са говорили с факти, пише още "Сега". Те обяснявали колко са доволни и как проблеми в съда няма. Сред тях е бил съдия, наказан преди години заради контакти с Красьо Черния. Друг защитник бил съдия, назначен без да има нужния стаж, благодарение на факта, че тогава баща му е бил член на ВСС. Чули се и гласове, че проблемите на СГС не трябвало да бъдат "раздухвани" пред съдебния съвет и пред медиите. Както и мнения, че лобитата на двата съдийски съюза - на съдиите и Българската съдийска асоциация, се боричкат за власт. По време на изслушването се стигнало дотам, че част от критично настроените към ръководството магистрати изрично заявили, че не са членове на Съюза на съдиите и не искат власт.

Преди близо две седмици Калин Калпакчиев от ВСС предложи на колегите си от съвета срещу Владислава Янева и Богдана Желявска да започне дисциплинарно производство. За целта обаче трябва да се подпишат петима от съвета. До вчера никой не беше подписал.

Зам.-председателят на СГС не намери грешка в работата си

Реших да говоря, защото започна обсъждането на Стратегията за съдебната реформа, а не защото ме заплашва дисциплинарно производство. Са...

На снимката: Владимира Янева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com