С разпити на свидетели продължава разследването на катастрофата край Своге

1284
С разпити на свидетели продължава разследването на катастрофата край Своге
Снимка: БГНЕС

С разпити на свидетели и с назначаването на нови експертизи продължава разследването на причините за тежкия пътен инцидент край Своге от 25 август, при който загинаха 18 души, а 20 бяха ранени. Това съобщиха от държавното обвинение.

Засега единствен обвиняем остава шофьорът на катастрофиралия автобус Григор Григоров.

Жертвите на автобусната катастрофа при Своге станаха 18

Около месец след жестоката катастрофа при Своге, при която автобус се преобърна в Искърското дефиле, почина още един човек. Отиде си ед...

Това е поредното съобщение, в което от прокуратурата подробно описват предприетите процесуално - следствени действия. По отношение на разпитите изрично се посочва, че сред 15 нови свидетели, са изпълнителният директор и председателят на Надзорния съвет на "Трейс Груп Холд" АД и ръководителят на лаборатория "Пътно строителство - Трейс".

Специализираната лаборатория ще установява дали асфалтовата смес отговаря на утвърдената рецепта за изготвянето ѝ и дали съответства на стандартите за тежко и много тежко движение. От нея се чака отговор на въпроса дали вложеният в асфалта едрозърнест минерален материал отговаря на действащия стандарт. От прокуратурата не уточняват дали въпросната лаборатория е у нас или в чужбина.

Мантинелата пък ще се изследва за материал, дебелина и закрепване. Експертизата е възложена на Института по металознание към БАН.

Научноизследователският институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи ще прави експертиза на откритата боя по мантинелата на мястото на произшествието.

Официално: Автобусите задължително с колани

Коланите в автобусите ще бъдат задължителни. Това реши на второ четене Народното събрание, след като прие промени в преходните и закючи...

Друга важна за разследването експертиза ще проверява дали са спазени технически правила и норми при изготвянето на проекта и при изпълнението на обекта в участъка на ПТП.

Разследващите очакват експертни отговори и на въпроса - спазени ли са технически правила и норми при изготвянето на проекта и при изпълнението на обекта в участъка на пътното произшествие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com