САС прекрати делото за конфискация срещу Бисеров, въпреки законова промяна

4064
САС прекрати делото за конфискация срещу Бисеров, въпреки законова промяна
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. срещу Христо Бисеров и семейството му, след като прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС). Това съобщава в свой материал специализираният сайт lex.bg.

В мотивите на съда пише, че Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) в частта му за конфискацията противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз и затова съдът решава да приложи европейското право. В случая с Бисеров престъпление няма, тъй като беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

Христо Бисеров е на път да осъди прокуратурата, сметката ще платят данъкоплатците

Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Xpиcтo Биcepoв вероятно ще е поредният, който ще осъди прокуратурата да му плати обезще...

За да прекрати производството срещу Бисерови, Апелативният съд цитира и чл. 4 от Директивата, в който се казва, че държавите-членки вземат мерки, за да могат да извършват конфискация на имущество, при условие че има влязла в сила осъдителна присъда за извършено престъпление. Дори и в разпоредбите за "разширена конфискация" в директивата се казва, че тя се прилага по отношение на имуществото на "осъденото лице", като са изброени и престъпленията, за които трябва да е осъдено.

Уникалното в случая е, че на първа инстанция съдът също прекрати делото срещу Бисеров, заради което беше променен ЗПКОНПИ. Сега обаче, макар да има промяна, и на втора инстанция ситуацията е същата. А освен това, КПКОНПИ трябва да плати 51 900 лева разноски на Бисеров и семейството му, защото Бисеров е платил за адвокати 9900 лева, съпругата му Мария – 25 000 лева, а доведеният му син Ивайло Главинков – 17 000 лева.

Срещу Мария Бисерова и Ивайло Главинков има още едно дело за конфискация, което е още в Софийския окръжен съд (СОС). Искът на КПКОНПИ по него е за над 4 млн. лева и той също е резултат от прекратеното вече обвинение в пране на пари срещу Бисеров и Главинков. Преди 3 години съдът прекрати делото за конфискация срещу Главинков и майка му, а определението беше потвърдено от Апелативния съд, но ВКС възобнови делото точно заради промяната в закона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com