САС се захвана с делото за убийството на Мирослава Николова от Перник

22518
САС се захвана с делото за убийството на Мирослава Николова от Перник
Снимка: БГНЕС

В Софийския административен съд (САС) тръгна делото срещу Марио Любенов, по прякор Заека, за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, предаде репортер на БГНЕС.

Решението трябва да бъде взето в рамките на около един месец, но срокът е препоръчителен.

Пернишкият окръжен съд осъди на 25 години затвор Марио Любенов. Преди това съдът даде доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода. В момента на извършване на деянието той не е бил осъждан. По-късно обаче Заека има влязла в сила присъда за извършено престъпление, която Найденов настоя да бъде увеличена с още пет години. Така прокуратурата настоя за общо наказание от 25 години.

Според обвинението отвличането и убийството са добре обмислени и планирани, в лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник. На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Убийството на момичето потресе България. Тя беше отвлечена за откуп, който не бе получен. Тялото й беше открито 3 месеца по-късно. Полицията задържа двама заподозрени. Единият - Стойчо Петров-Чочо, безпрецедентно се самоуби пред разследващите при възстановка на покушението в дома му. Така трагедията придоби очертанията на скандал, след като неочакваната смърт на заподозрения се насложи върху обвиненията на родителите за мудни и хаотични действия при издирването на дъщеря им.

Другият заподозрян - Марио Любенов-Заека остана в ареста със свидетелство за психични отклонения. Любенов е единственият обвинен за престъплението, след като другият заподозрян Стойчо Стоев-Чочо се самоуби в присъствието на висши служители на ГДБОП, ден след като трупът на девойката беше открит. На Любенов е повдигнато обвинение за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление.

Заека: Не съм участвал в убийството на Мирослава

Истината е, че не съм участвал в това убийство. Не съм бил там. Имаше много експертизи, на ДНК, на автомобилни гуми, на джиесеми, които...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com