"Save Ukraine" на Паметника на съветската армия: Омбудсманът съветва Рашков как МВР да не нарушава права на младежи

4897
"Save Ukraine" на Паметника на съветската армия: Омбудсманът съветва Рашков как МВР да не нарушава права на младежи
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, във връзка с извършена проверка по повод задържането на трима десетокласници.

Както вече стана ясно, на 25 февруари 2022 г. тримата ученици  - две момчета и едно момиче, на възраст между 15 и 16 години, са били задържани заради надпис "Save Ukraine" върху постамента на Паметника на съветската армия. По-късно същия ден две от децата са били освободени, но третото е задържано за 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство. Освободено е в 10:02 часа на 26 февруари 2022 г.

Обяснението на МВР - дословно

"На място са установени 16-годишен младеж, осъществил деянието, и момиче и момче на същата възраст, които го придружавали и наблюдавали. За изясняване на ситуацията другите двама са били поканени в Първо РУ и с тяхно съгласие транспортирани от полицейски екип до районното управление, където останали около 2 часа. Двете деца са били в непрестанна връзка с родителите си по мобилните телефони, което е потвърдено днес и от единия родител, отзовал се на среща с директора на СДВР. Непълнолетният извършител е задържан с полицейска заповед до 24 часа.

Разговорите и разпитите на непълнолетните са проведени в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. След приключване на работата със свидетелите, едно от децата е предадено на родител, а другото пожелало да си тръгне само, без да бъдат уведомявани родителите му.

На отправената за днес (28 февруари) покана от директора на СДВР към ръководството на учебното заведение, където младежите учат и родителите им, се отзова родител само на едно от децата. Остава уговорката срещата да бъде проведена в някой от следващите дни".

Реакцията на Ковачева

ДБ: Сега е моментът да се премести паметникът на Съветската армия

Общинските съветници от „Демократична България“ в София предлагат паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея ...

Омбудсманът е категорична, че "когато става дума за деца, лишаването им от основни права по време на полицейско задържане е абсолютно недопустимо и че задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен". Във Фейсбук един от родителите разказва, че детето му е пуснато чак когато се е намесил адвокат.

Сред нарушенията, констатирани при проверката на омбудсмана е, че останалите две деца са разпитани в качеството си на свидетели, единствено в присъствието на представител на детска педагогическа стая. Освен това за престоя им в сградата на районното управление не са уведомявани техните родители или попечители, както и че не им е осигурена адвокатска защита.

Омбудсманът обръща внимание, че съществуващите специални правила за задържане на непълнолетни се отнасят и за трите вида задържане на непълнолетен – полицейско, прокурорско и съдебно.

Проф. Ковачева посочва, че първото и най-важно условие, което следва да се има предвид е, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. В закона тази възможност е предвидена на последно място след няколко други по-леки мерки, които не включват поставяне на ограничения в свободата на непълнолетния и които следва да се прилагат по отношение на непълнолетни.

Омбудсманът подчертава, че трябва да се имат предвид и делата, заведени и спечелени срещу Република България пред ЕСПЧ, отнасящи се до свободата на изразяване, неоснователното осъждане и глоба за рисуване със спрей върху паметник (Хаджийски срещу България – жалба 10783/17 и Генов и Сърбинска – жалба 52358/15).

Путин загуби тази война морално, започвайки я

Как изобщо стана възможна войната с Украйна? Отговорът трябва да се търси в алтернативната политическа "реалност", която бе конструиран...

Според Ковачева, от книгата за задържани лица в 01 РУ-СДВР е видно, че момчето е настанено в помещение за задържане на непълнолетни лица в 17:45 часа. Дадена му е възможност лично да уведоми своята майка за задържането си. Младежът е запознат със своите права посредством попълване на декларация за пълнолетни лица, в която е посочил, че не желае адвокатска защита.

"Когато става дума за деца, лишаването им от основни права, каквото е правото на защита, по време на полицейско задържане, е абсолютно недопустимо. Като омбудсман, категоричното ми мнение е, че задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен и попълването на декларация за отказ от защита сериозно нарушава неговите права", категорична е Диана Ковачева. И допълва: "Институцията на омбудсмана последователно отстоява позицията, че компетентните органи трябва да предприемат навременни действия за синхронизиране на законодателната уредба с действащите международни стандарти, за да се гарантира ефективен достъп на децата до правораздаване и отношение, което е съобразено с тяхната възраст, развитие и потребности".

Във връзка с това, и с оглед гарантиране на защитата на правата на непълнолетните лица в случай на задържане, омбудсманът предлага изрично регламентиране на задължителна адвокатска защита при задържане на деца чрез  допълнения и изменения в законите, които имат отношение към този въпрос (Законът за МВР, Законът за митниците, Законът за ДАНС).

Препоръките

1. Оперативните работници в местата за 24-часово задържане да уведомяват задължително и своевременно родител или настойник, както и директорът на учебното заведение, в което задържаният е ученик, а не тази възможност да бъде давана на задържания непълнолетен;

Путин нормален ли е? - пита руски политик (ВИДЕО)

Елвира Вихарева е политик и бивш кандидат за Държавната дума. В своя YouTube канал тя пише: „Тук няма да видите мълчаливо съгласи...

2. Да бъде осигурявана задължителна адвокатска защита на задържаните непълнолетни лица, което да бъде изрично регламентирано в законодателството;

3. При задържането на непълнолетно лице да се спазват стриктно разпоредбите на чл. 2 от Закона за закрила на детето;

4. При прилагане на Инструкция № 8121з-78 да не се допуска попълване на декларация за отказ от право на защита от страна на непълнолетно лице;

5. Да бъдат взети предвид решенията на Европейския съд по правата на човека, по две дела,  в които България е осъдена за нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, касаещи свободата на изразяване, неоснователното осъждане и глоба за рисуване със спрей върху паметник;

6. Служителите в РУП на МВР, работещи с деца, да преминават задължително обучение, съобразено с контактите им с децата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com