Шефът на "Национална полиция" призна, че няма доверие към МВР

13299
Шефът на "Национална полиция" призна, че няма доверие към МВР
Снимка: БГНЕС

Напрежението в „Орландовци” все още не е изцяло туширано напрежението. На снощния, втори протест в квартала, имаше опит да се пробие полицейският кордон и да се нахлуе в ромската махала, но неуспешен.

Днес от ареста вече биват пускани някои от задържаните над 30 души заради справки. Опит на Нова телевизия да зададе въпроси на един от повиканите за справка завърши неуспешно, тъй като той беше в нетрезво състояние.

20 души са задържани при протеста в кв. "Орландовци"

Служителите на реда са задържали 20 души в кв. "Орландовци" за неизпълнение на полицейско разпореждане и осуетяване на полицейска ...

Същевременно главен комисар Христо Терзийски, директор на „Национална полиция”, посочи, че криминогенната обстановка в „Орландовци” не била по-различна от другите райони на София. Над 60% от престъпленията, извършени там, са кражби, каза Терзийски. Той се съгласи, че трябвало да се отчита „латентната престъпност” – т.е. престъпните деяния, за които няма жалби. Със сигурност вина за това нещо имаме и ние, като полицейски орган, заради липсата на доверие у хората, призна комисарят.

Относно слуховете за хора с прякори Пальо и Едноръкия комисар Терзийски разказа, че в „Орландовци”, до т.нар. район „Градините”, имало ведомствен блок, където живеели полицаи и пожарникари. Въпросният Пальо бил от този район, а хората от блока си живеели мирно и тихо с ромската махала.

Не е тайна, че има проблеми с полицейските служители и населението в ромската махала. Терзийски уточни, че става въпрос за незаявени престъпления. Той добави и, че от 34 задържани вчера лица, 25 не са се подчинили на полицейски разпоредби. А само 8 души от задържаните са от квартал „Орландовци”. Досега сме установили организация на приходящи лица само чрез социалните мрежи, каза още Терзийски.

Политическата гледна точка

Протестиращи в "Орландовци" критикуват Бъчварова и искат изселване на хората без регистрация

Госпожа Бъчварова не си е на мястото, не знае за какво става въпрос и мънка по телевизията. Ако наистина иска да свърши нещо, то тряб...

Системните проблеми искат системни решения. Държавата се е оттеглила от определени територии и съм убеден, че такива неща като „Орландовци” се експлоатират политически. Например ДПС иска да има общински съветник в София и още от 2001 година ДПС се стреми да овладее ромските гета, заяви о.з. генерал Атанас Атанасов. Той обаче не пожела да даде конкретни доказателства как протича процесът на овладяване на ромските гета.

В Столична община няма заместник-кмет по сигурността, посочи пропуск Атанасов. Общината трябва да има информационните канали, с които да се осведомява за назряващите проблеми. По думите му присъствието на полиция в гетата се налага не за да има намеса с палки, а за да се улавят симптомите на напрежение и да може да има превантивна намеса. Това най-вече може да спре и купувачите на гласове, смята Атанасов. Той зададе въпроса и къде е ДАНС в случая на „улавяне на настроенията”.

Попитан дали всъщност МВР знае и има експертиза как да извършва превенция, Атанасов отговори, че в своя район не знаел кой е младши районният инспектор. Тези хора трябва да дойдат при нас, а не ние да ги търсим, обясни народният представител.

Депутатът от Реформаторския блок наблегна и на различното прилагане на закона спрямо българи и роми. Не може различно отношение при плащане на сметки, смята Атанасов. Той посочи, че в България имало около 350 000 души, които не работят и не искат да им се предлага работа. Това не са само роми, а това е огромен проблем.

Глас от Столипиново: Стига са насъсквали хората, това не е моята държава

Малко дървета има в Столипиново и лятното слънце обикновено вдига градусите тук до небесата. Каквото и да става другаде, тук днес е с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com