Шофьорът на автобуса: Виновен съм, не можах да ги спася

3534
Шофьорът на автобуса: Виновен съм, не можах да ги спася
Снимка: БГНЕС

33-годишният Веселин Георгиев - шофьор на катастрофиралия на АМ "Тракия" автобус, каза, че много съжалява, че не е успял да спаси загиналите хора.

Той е с контузия на гръдния кош и е настанен в болница, заедно с още 20 пострадали (вижте пълен списък). Други 6 души обаче - пет жени и един мъж, загинаха.

Ден на траур за жертвите от тежката катастрофа на АМ "Тракия"

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистра...

Оцелелият шофьор разказа пред Нова телевизия, че автомобилът, който се е опитвал да го изпревари, се е забил в автобуса, който веднага се наклонил фатално надясно, без той да има време за реакция.

„Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна. Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва мисля „Рено Меган”. Отправям си погледа напред и я чакам да мине (шофира млада жена - б.р.). В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като го удря, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна”, каза Георгиев.

„Той беше вече вдигнат, няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми. Реакцията ми беше, че опитах да дам наляво, но автобусът вече беше вдигнат. Явно като дадохме още наляво се преобърна автобуса”, добави шофьорът, като подчерта, че са били на права отсечка.

"Почнахме да блъскаме предното стъкло, за да вадим пътниците. Някои излязоха през люкове, през стъклата. Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако бяха си сложили колани, щяха да си останат на седалките пътниците. Извадихме колкото можехме да извадим. Доста млади хора имаше. Повечето бяха за летище. Не искахме да преобърнем автобуса, защото имаше и затиснати хора. Вързахме автобуса с колани, дърпахме го, но нямахме шанс. В този момент мина кран, не спря, а можеше да ни помогне – просто да надигне, за да извадим хората. Значи има и безчувствени хора”, обясни той.

Катастофата на АМ "Тракия" е станала заради технически дефект?

Появи се непотвърдена информация, че воланът на шофьора на автомобила, участвал в тежкия пътен инцидент, при който загинаха шестима душ...

„Търсех кой е шофьорът на другия автомобил. Каза момичето, че тя е шофьорът. Говорихме, тя беше в шок, както и аз. Плачеше и казваше: "Аз съм виновна, аз ви ударих”. Младо момиче, не знам, няма драскотина. Тръгнала да ме изпреварва, чула шум в предна лява гума и се обърнала да намали касетофона, за да чуе шума. В този момент се удря в автобуса. Това каза пред мен и още двама полицаи”, разказа шофьорът.

„Не съм се движил с повече от 95 километра. Каквото можах го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася”, каза още Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com