Ще спасяват "Вера Су" чак през април

3611
Ще спасяват "Вера Су" чак през април
Снимка: БГНЕС

Има и вероятност собственикът на "Вера Су" да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка. Това каза капитан Валентин Енчев, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация", цитиран от БНР.

Корабособственикът все още не е обявил "Вера Су" за потънало имущество. В четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус. Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади.

Борислав Сандов: Когато "Вера Су" тръгна от Украйна, там хванаха Брендо (ВИДЕО)

Сагата с кораба "Вера Су" е особено интересна, каза в Студио Actualno Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелено движение" и деп...

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите, утачняван от ИАМА.

Няма изтичане на товар от “Вера Су” в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района,  заради кризата със заседналия край Камен бряг кораб.

Представителите на морската администрация увериха, че има оправдание за това, че в момента не се прави нищо и посочиха бурното море.  Венцислав Иванов каза, че корабът в момента е стабилно седнал. Не се очакват разцепвания или разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са малки. Има обаче съмнения, че е наводнен нарочно.

Припомняме, че вчера в интервю за Actualno.com съпредседателят на партия "Зелено движение" и депутат в 46 НС от ДБ Борислав Сандов каза:

Христо Алексиев: Застрахователите на кораба Вера Су ще възстановят всички направени от държавата разходи

Застрахователите на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су поеха ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални ...

"Останалата част от потопеното корабно оборудване, двигател, мотор и т.н., трудно ще бъдат изнесени, без да нанесат щета. Много е важно да отчетем две неща. Замърсяване има от деня на стигането на товара до брега, защото е имало пробив и беше установено, в денят, в който аз бях там, на петия ден, се взеха проби, три дни по-късно излязоха анализите и резултатите и се установи, че има замърсяване на морската среда точно от азотни частици, азотни съединения.

Другото, което е важно да се каже, че този товар, както е в момента, замърсява Черно море като цяло. Но в много малки мащаби, ако остане така в кораба и малко по малко се просмуква в морето. Ако обаче се стигне до по-лошата хипотеза, която при лошо време е много вероятна, корабът буквално да се разцепи под напора на вълните. Той сега издържа на първите големи вълни, защото беше в някаква степен укрепен и защото вече е полегнал на дъното, там е плитко. Но ако се стигне до разцепване, това означава точково силно замърсяване. И периметърът от 15, 20, 30 мили остава буквално в най-тревожната част, защото, особено за дънните обитатели, които трудно се придвижват, това просмукване на тези азотни съединения през хрилете, буквално изгаря хрилете им и те се задушават. Така че всичкият калкан и друга дънна риба на практика е в много тежко състояние. Отделно в средносрочен и дългосрочен план настъпва така наречената еутрофикация, което е едни специфични процеси на цъфтеж на фитопланктон, за който много хора ще си кажат "а, чудесно", но всъщност не е чудесно. Това нещо ще създаде щети за цялата екосистема в района, всичките рибари, на които сега им е жътвата, сега е най-силната част от техния сезон и които са в района на практика ще претърпят щети. Мидените ферми, които са в района също. А в дългосрочен план това ще създаде едни условия по Северното черноморие или в зависимост от това как се движат морските течения, ще очертаят един не особено приятен за туризъм морски бряг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com