Случаят "д-р Иван Димитров" - неясни факти, гняв заради правосъдие в защита на престъпници

8383
Случаят "д-р Иван Димитров" - неясни факти, гняв заради правосъдие в защита на престъпници
Снимка: БГНЕС

Твърде много факти по случая с д-р Иван Димитров са неизвестни и може да се окаже, че той е действал извън пределите на неизбежната самоотбрана. Това заяви главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов.

Ангелов посочи, че е било нормално досега прокуратурата да излезе с някаква информация какво е станало, но това не се случи. Не се знае дали има запис на случилото се, дали лекарят е прострелял Георги Джевизов (Жоро Плъха) в жилището си или при гаража, обобщи главният редактор на "168 часа" пред Нова телевизия.

България се надигна в защита на д-р Иван Димитров

Вторият протестен митинг в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров прерасна в масова национална проява в защита на гражданските права на ...

Според журналиста протестите по никакъв начин няма да повлияят на това, което ще се случи в съда. Той каза и, че има противоречива съдебна практика по отношение на самоотбраната. Проблемът е, че можеш да се защитиш само ако крадец влезе с взлом и с насилие, а често се случва така, че се влиза тихо, без шум, обобщи Слави Ангелов. Той убедено каза, че ако крадец си отвори с шперц например, това вече не е взлом според съда и повтори, че има много случаи, при които жертва се защитава с огнестрелно оръжие, а срещу него престъпникът е с хладно оръжие или без оръжие. Не мога да разбера защо трябва да търсим баланс, който защитава насилника, а не жертвата, заяви Ангелов. Той припомни и случай с полицай, който отива по сигнал за кражба и там хваща престъпник, като вади пистолет и го предупреждава, но обирджията тръгва срещу него с брадва и полицаят го прострелва смъртоносно. Следва дело, първоначално за предумишлено убийство, след това – за непредумишлено. МВР единствено се справя статистически с престъпленията, в края на годината – като не може полицията да те защити, да има възможност хората да се защитават, призова главният редактор на "168 часа", който очаква, че този случай ще предизвика промяна в закона.

Според Красимир Кънев от БХК българското законодателство дава повече права при защита от много европейски законодателство: "Моят опит показва, че в ситуации като тази фактите се изясняват на един сравнително късен етап. Предлагам да изчакаме да мине време".

По думите му пред bTV изходът от тази ситуация не е въоръжаване на хората и произволна употреба на огнестрелно оръжие: "В България има достатъчно много полицаи, но поради продължителна липса на реформа те не са там, където са необходими. В Дания, например има три пъти по-малко полицаи, но те са там, където трябва. У нас, като ги потърсите тях ги няма".

Според представителя на "Обединени патриоти" Александър Сиди д-р Димитров е наказан два пъти за едно и също престъпление: "Усещането за несправедливост е това, което прави разликата между нас и другите народи".

Жената на убития крадец: Ако нахлуят в дома ми, ще ги прострелям в крака

Нова версия за убийството в Пловдив, при което лекар застреля криминално проявен мъж. Според семейството на убития, той не е влизал в д...

Рамадан Аталай от ДПС пък заяви, че този случай показва институционалната безпомощност на управляващите и се стигна до ситуация "улицата управлява". Той изрази съмнение и, че с този скандал управляващите опитват да маскират предишни скандали, като този с ЧЕЗ. Аталай припомни как за шесторното убийство в Нови Искър е имало ежечасно осведомяване, а сега такова нещо няма.

Кой е Жоро Плъха?

За случай с участието на Плъха разказа PR-ът на Милена Петрова. Тя била на гости в къщата на вуйчо ѝ в Асеновград. Тогава Джевизов влиза през нощта в стаята, в която тя спи – на първия етаж, като открадва служебния телефон на Петрова и бижутата на вуйна ѝ. Всичко това се случва през 2010 година, а Плъха е заловен и е изправен на съд. За деянието си Джевизов получава 4 години затвор, при първоначален строг тъмничен режим. "Ако много ви харесва, следващият път ще е повече", казал съдията на Джевизов по думите на Петрова, която присъствала на четенето на присъдата. Всъщност в тази нощ Джевизов обрал и още две къщи.

Граждански настроения

Не законът ни е виновен за неизбежната самоотбрана

Да се промени законът, за да е ясен. Това поискаха и продължават да искат много протестиращи, възмутени от случая, при който ръководите...

Да се потърсят тези с многото присъди и да им се сложи гривна за контрол. Това поиска един от множеството протестиращи в Пловдив, които вчера (5 март) изпълниха центъра на града заради случая с д-р Иван Димитров. Днес, 6 март, в 17:30 часа изтича мярката му за неотклонение, която е за 72 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com