Смолянчани сигнализират за измамна схема на застрахователка

5413
Смолянчани сигнализират за измамна схема на застрахователка
Снимка: Pixabay

Сигнал срещу застрахователка от Смолян с твърдение, че завлякла сума хора с платени, но невнесени в съответната компания застраховки "Гражданска отговорност".  

"Здравейте съграждани, искам просто да ви кажа, че аз (предполагам и още някои от вас нищо неподозиращи) сме били измамени и по-конкретно от служител в офис за застраховки на „Кипарис алфа“, по-точно от вече бившия им служител Юлия. Просто ви предупреждавам да проверите застраховките си, за да не се окажете неприятно изненадани, както и аз се оказах", написа снощи Минчо Минчев.

Публикацията му в групата „I see you КАТ Смолян“ набира скорост и  е коментирана от мнозина ужилени.

"Един приятел изгоря с 4 застраховки точно там", пише смолянчанин. Негова съгражданка допълва, че също е потърпевша от измамната схема с три застраховки, като уточнява, че разбрала случайно, получавайки съобщение от застрахователната компания за поредна вноска. По-надолу в коментарите се уточнява, че става въпрос за застрахователката Юлия Ловчалиева.

Съвет на един от участниците в дискусията към хората, с които тя е сключвала застраховки, е да си проверят полиците и ако има разлика във валидността, да проверят в сайта на компанията, за да разберат дали са измамени. „Отделно дали сте платили годишно а тя го е пуснала на вноски и е отчела само първата вноска“ – е другият съвет към потенциалните измамени.

На този етап не се знае колко точно са на брой завлечените.

Журналист от Actualno.com направи неколкократни опити да се свърже с 37-годишната Ловчалиева за коментар, но тя не вдигна нито веднъж телефона си.

Потърсихме бившият ѝ шеф – Петър Маламов, към чиято кантора "Маламос" е била тя. Оказа се, че тя е работила  11 години там и се е ползвала с голямо доверие както от клиентите, така и от работодателите ѝ.

"Тя е назначена при нас почасово като застраховател към ДЗИ, а и към "Доверие" си има назначение като служител. Ловчалиева започна да закъснява с вноски и ѝ направихме ревизия без да я предупредим. Направихме така, че да няма повече достъп до офиса и застраховките,  защото имаше много закъснения с плащанията. Хората бяха започнали да се обаждат, че е взимала примерно средства за годишна застраховка, а е отчитала само за тримесечие. Другите пари ги е прибирала някъде. Сега много хора се обаждат, че застраховките им изтичат и нямат реално покритие", заяви Петър Маламов.

След като установил всичко това, той я освободил от работа.

"Тя пожела да е по взаимно съгласие, иначе трябваше да я уволня. Още от 1-ви ноември м.г. е освободена. Проблемът е, че тя е работила и с други брокери. Сега и други брокери ще изгърмят. Вижда се от застраховката с кой брокер е. Тя, фактически, е работила от наше име, а е било за нейно лично благо. Използвала е офиса, за да си прави неин бизнес. Всичко това го установихме сега, когато хората започнаха да ни носят застраховките. Виждаме, че не са правени чрез нас и нашия брокер - ДЗИ, на които ние сме представители, а чрез други брокери и други застрахователи. Ние ѝ спряхме системата, но тя е продължила да прави застраховки на други брокери по същия начин", допълни собственикът на кантора "Маламос".

Малко преди нашия разговор Маламов за първи път от доста време успял да се свърже с нея по телефона. Поставил ѝ ултиматум – или да си разчисти сметките в най-скоро време, или ще подаде сигнал срещу нея в полицията.

Според него схемата трябва да е започнала през август-септември, след като сега реагират ужилените. Той не можа да изчисли на каква стойност възлиза щетата към застрахованите, тъй като са няколко брокерите, за които е правила "Гражданска отговорност".

"Научихме повечето неща от клиентите, когато започнаха да се обаждат и да идват при нас. Ако не бяха започнали оплаквания и закъснения, нямаше да се усетим. Системата е такава - тя взима от новите застраховки и покрива старите, тъй като има период, в който трябва да ги отчете - 3-4-5 дена. И това е схема, която тя си е направила и е работила без да се разбере за известно време. След края на септември започнахме да установяваме какво става, оставихме ѝ октомври, за да си изчисти плащанията. Специално при нас, към ДЗИ, ощетените са малко - към пет човека. Тя започна да закъснява от година насам, но си наваксваше вноските във времето. Каза, че има някакъв проблем, който трябва да разреши. Но почнаха да я търсят и от бързи кредити. Тогава ни светна лампичката, че може да има нещо. Преди е била коректна", допълни Маламов.

Той смята, че на този етап с Ловчалиева са се разбрали как да стане изчистването. Уверен е, че твърдият му ултиматум ще подейства, но при него продължават да идват хора, които казват, че са завлечени с пари.

"За мен това е измама. Казах ѝ го директно, че сме длъжни да сигнализираме. Даже има клиент със 7-8 застраховки. Той беше един от първите, които се оплака", добави той.

По неофициална информация в момента Ловчалиева работи в Пампорово, в кухнята на х-л "Студенец".

Застрахователи: Ако скриете болест, няма да ви платят застраховката

Ако при сключване на застраховка “Живот” не кажете за някое свое заболяване, след време, ако то предизвика загуба на трудос...

Съветът на Маламов към всички, които са правили застраховки при нея, е да си погледнат полицата и да си направят справка при съответния брокер.

Той си спомня, че когато ѝ спрели достъпа до офиса, Ловчалиева пуснала жалба срещу него за самоуправство с аргумент, че има там лични вещи, които иска да си вземе.

"Ако говорите с нея, сигурно това ще ви каже, но да го знаете от мен. Тя имаше чувството, че този офис е неин, че всичко може да прави там безнаказано. Сега е време да си поеме отговорност, защото схемите ги е правила в лично качество, не като наш служител. Аз съм от години в Пловдив. От полицията тук ми се обадиха и ми казаха, че трябва да ходя да давам обяснения. Звъннах ѝ, за да ѝ кажа, че не е много добре за нея да ходя в полицията и тя си оттегли жалбата“, посочи още Петър Маламов.

Марин Димитров от "Доверие Брокер" също заяви, че Ловчалиева е взимала наведнъж парите от хората, обаче ги разсрочвала, като не им плащала другите вноски.

"В интерес на истината в личното си качество е извършила престъпление, но не знам как може да се докаже това. Тя и към нас имаше задължения, които отсрочихме във времето. Ние я освободихме. Разбрахме какви са нейните нарушения. След като я освободихме, взеха да идват хора с полици, които са сключвани при нея, но от други брокери. Не зная дали е отчитала парите към съответните брокери, но става въпрос за доста хора", коментира Димитров.

Пощите предупреждават за измами от тяхно име

През месец януари 2022 г. се наблюдава активиране на фалшивите съобщения от името на „Български пощи“ ЕАД, съобщават от дру...

При тях задължението ѝ било за около 5-6 хиляди лева.

Според Димитров проблемът не е толкова за компанията, колкото за хората, които са излъгани.

"Имаше една жена, с която се чухме преди две седми. Тя издирвала Ловчалиева от декември месец. Платила вноската на ръка, а полица въобще не ѝ е била направена. Смятам, че в Смолян има доста хора, ужилени от нея. Даже пусна жалба, когато я уволнявахме, че това е нейният офис. Имаше интрига, докато я махнем от него", допълни Марин Димитров.

От проблемните полици, които той е виждал досега, излиза, че жената е работила за 4-5 брокера.

И в "Доверие" обмислят да пуснат жалба срещу нея, но не са убедени дали може да се разплете този казус. Смятат, че повече шанс има чрез колективен иск на ощетените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com