Софийски градски съд отхвърли иска на Баневи за 10 млн. лева

1182
Софийски градски съд отхвърли иска на Баневи за 10 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд отхвърли предявения от Николай и Евгения Баневи иск към прокуратурата за общо 10 млн. лева. (РЕШЕНИЕТО - ТУК) Съпрузите заведоха дело срещу държавното обвинение за неимуществени вреди по повод задържането им на летището в град Ница през октомври 2018 година.

Според иска имуществените вреди, нанесени на семейството се изразяват в "силен стрес; чувство на отчаяние и несигурност; нервност и страх; притеснения от финансово и битово естество; загуба на доверие в органите на българската правоохранителна система; злепоставяне в обществото с накърняване честта, достойнството и доброто им име; притеснения за трите си малолетни лица, пред очите на които са били арестувани в чужда държава и понастоящем продължават да се намират там без да могат да се срещат с тях и полагат грижи, както и страх за психичното и емоционалното им състояние, за обезщетяването на които претендират парични обезщетения от държавата чрез процесуалния субституент Прокуратурата на Република България".

"Производството е образувано по искова молба на Н.Й.Б. и Е.З.Б. с предявени против Прокуратурата на Република България осъдителни искове за сумата по 5 000 000лв. за всеки един с правно основание чл.2, ал.1, т.1 и т.2 ЗОДОВ вр. чл.5, §1, §4-5 от КЗПЧОС и чл.2в ЗОДОВ, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, и за сумата по 880 555.57лв. за всеки един с правно основание чл.86 ЗЗД, представляваща обезщетение за забава от 26.10.2018г. до подаване на исковата молба, ведно със законната лихва върху главниците от подаване на исковата молба до изплащането", пише още в иска.

Двамата смятат, че задържането им в Република Франция във връзка с издадената Европейска заповед за арест (ЕЗА) е незаконно и в нарушение, тъй като с оглед конкретните обстоятелства не е имало необходимост от издаването й и действията на Прокуратурата на Република България не съответстват на изискването за добросъвестност, както и самата заповед не представлява "съдебен акт" издаден от "съдебен орган".

Припомняме, че през 2021 г. Баневи осъдиха държавата в Страсбург за 20 000 евро заради нарушения на презумпцията за невиновност и изказвания на главния прокуро тогава - Иван Гешев.

Още: Баневи осъдиха държавата в Страсбург заради изказвания на Гешев

Градският съд отхвърля всички оплаквания на Баневи за нарушени разпоредби на конвенцията. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com