Софийският районен съд де факто оневини Асена Стоименова

10631
Софийският районен съд де факто оневини Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС

Софийски районен съд е отменил паричната гаранция в размер на 20 000 лева на проф. Асена Стоименова. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано от прокуратурата, съобщава BTV.

С решението си магистратите де факто приемат за нищожно обвинението на прокуратурата срещу професора. А пред Actualno.com тя потвърди, че всъщност съдът е счел, че няма опасност да се укрие от правосъдието и не е наложил никаква мярка за неотклонение, дори подписка.

От НПО са обезпокоени от обвинението срещу проф. Асена Стоименова

Управителният съвет на Национална пациентска организация изразява своята загриженост за привличането към наказателна отговорност за пре...

Адвокатът на проф. Стоименова - г-н Христо Ботев, коментира пред Actualno.com, че решението на съда означава следното - съдът за момента не е убеден дали професор Стоименова може изобщо да носи вина или не по съответното обвинение, предвид и представените доказателства от прокуратурата. На изричен въпрос дали има някакви срокове, в които прокуратурата трябва да представи нови доказателства или да промени обвинението, той отговори, че няма някакви процесуални срокове и по негово мнение това обвинение ще остане "висящо" за дълго време - т.е. нито влизащо в съдебна зала, нито отпадащо окончателно.

Попитан от Actualno.com дали проф. Стоименова възнамерява да заведе дело пред европейски съд, г-н Ботев отговори, че със сигурност ще има такова, единственият въпрос е кога точно и дали ще има официална реакция на някоя европейска институция предвид изпратени писма от Българския фармацевтичен съюз какво се случва.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз бе обвинена от прокуратурата за всяване на паника. Стоименова беше с мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лева и обвинение по чл. 326 на НК, заплашваха я до 2 години затвор. Причината - нейни интервюта, в които според обвинението са налице "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти" в условия на извънредно положение.

"Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове", кометира проф. Стоименова при получаване на обвинението.

Съобщение за масов протест на фармацевтите поради обвинението срещу председателя им

Съобщение за готвен протест в цялата страна заради търсенето на наказателна отговорност от председателя на Българския фармацевтичен съю...

Проф. Стоименова: Виждам, че живеем в държава, в която професор може да бъде обвинен за експертно мнение

Случаят предизвика голям отзвук, а проф. Стоименова сподели, че е изумена от обвиненията. по думите й процесът е под прожектор и много колеги от международни организации са се свързали с нея. Българският фармацевтичен съюз е сезирал за казуса ЕП и Агенцията на ЕС за основните права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Мъж напръска четирима души с лютив спрей в столичен супермаркет

Разпитват бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, ще му повдигнат ли обвинение?

Откриха труп на мъж в столичния Западен парк

Още един пиян и без книжка катастрофира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com