Сотир Цацаров: Граждански арест няма и не може да има

1844
Сотир Цацаров: Граждански арест няма и не може да има
Снимка: БГНЕС

Граждански арест няма и не може да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци. Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона“, категоричен е главният прокурор Сотир Цацаров.

Той съобщи, че към настоящия момент са идентифицирани част от лицата, които са участвали в инцидента недалеч от река Резовска, информира БГНЕС.

Вчера изисках справка от директора на Гранична полиция. В резултат на тази справка сме успели да локализираме мястото, където са задържани бежанци, мястото, където спрямо тях е упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие те са били открити от органите на Гранична полиция“, обясни Цацаров.

По случая работи Районна прокуратура Малко Търново. „Към настоящия момент лицето, което е правило изявления и е направило публичен клипа в интернет и очевидно е участвал в тази грозна сцена, е задържано за 24 часа със съдействието на ОД на МВР Бургас. Текат интензивни действия по разследването“, уточни Сотир Цацаров.

Извършени са претърсвания в дома и автомобила му, отделно от това се идентифицират другите лица. Провеждат се и разпознавания, които са започнали в 15.00 часа днес, на които ще трябва да се идентифицират участвалите лица.

Христо Иванов: Има опити лоялни на Цацаров членове на ВСС да му осигурят доминация в съдийската колегия

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва сам да раздели състава си от парламентарната квота в прокурорската и съдийска колегии. Разумното ...

„Досъдебното производство се води за противозаконно лишаване от свобода. Искам да повторя още веднъж: едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки от нас. Опитите на някой да се прави на гранична полиция, на криминална полиция или на каквото и да било друго са откровена форма на нарушаване на закона. Те са престъпление и ще бъдат преследвани като такова“, категоричен е главният прокурор на републиката.

Могат ли обикновени граждани да задържат хора, които са преминали през границата ни, но не през ГКПП? Този въпрос стана особено актуален, след като разцъфна медийният образ на Динко Вълев.

Затова още тогава Actualno.com потърси експертна помощ по въпроса. Като цяло отговорът беше, че съгласно нашето законодателство и съдебна практика обикновени български граждани могат да „отблъснат” на преминаващи не през ГКПП хора може да има евентуално и само на самата граница, но не и когато границата е вече премината. Освен това евентуалният процес на отблъскване трябва да стане „с пропорционални средства”.

Припомняме, че според българското законодателство чл. 279 от Наказателния кодекс (НК) урежда престъплението „нелегално преминаване през границата“, като в него се предвижда (ал. 5), че лице, което премине границата, за да се ползва от правото си на убежище, не се наказва. Чл. 280 пък урежда наказанията за т.нар. "каналджийство" - т.е. за лица, които превеждат други през границата.

Спорно е дали преминаването на границата на непозволено място от лице, което иска да се ползва от закрила, е общественоопасно (нарушава се пропусквателния режим) или обществената му полезност (запазване на живота и целостта на потенциалния бежанец) надхвърля обществената опасност, коментира пред Actualno.com юристът Андрей Георгиев.

Депутатът от БСП Светла Бъчварова отива на съд

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу депутата от БСП коалиция за България Светла Бъчварова-Пиралкова. Обвинението ...

При всички случаи не може такъв човек да бъде "арестуван" от обикновени граждани, защото не е извършил перстъпление. Чл. 280, ал. 5 от НК изключва наказуемостта на деянието, което е необходим елемент, за да бъде то смятано за престъпно.

Същевременно чл. 12а от Наказателния кодекс, макар и с много обяснения, позволява гражданите да задържат лице, "извършило престъпление"

Евентуално преминаване на границата от небългарски граждани може да се приеме и за нападение срещу държавата, защото преминаването на границата не през ГКПП засяга интереса на държавата.

Задължително при такива ситуации, ако хората, опитващи се да преминат границата не през ГКПП, го сторят, то обикновеният гражданин трябва да прекрати опитите си „да ги отблъсне”, тъй като те вече са преминали линията на границата.

Всяко насилие върху вече преминалия границата човек е престъпление, ако е осъществено умишлено и се наказва според българския закон според тежестта на престъплението и нанесените поражения – например лека телесна повреда, средна телесна повреда, тежка телесна повреда, убийство и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com