Спецпрокуратурата проверява Кирил Петков заради статия във в. "Труд"

9675
Спецпрокуратурата проверява Кирил Петков заради статия във в. "Труд"
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура проверява Кирил Петков, се казва в съобщение на сайта на прокуратурата. В него изрично е упоменато, че проверката е образувана още на 24 август по сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение, позоваващ се на статия във в."Труд". Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданин.

Ето пълния текст на съобщението на сайта на прокуратурата:

"Във връзка с многобройни журналистически запитвания Специализирана прокуратура уведомява, че още на 24.08.2021 г., въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от 22.08.2021 г., е образувана прокурорска преписка. Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

Кирил Петков: Некомфортно ми е, че не изложих моята гледна точка пред КС

„Може би не се чувствам най-комфортно, че не можах да изложа моята гледна точка пред КС, защото мисля, че имаше много смислени ар...

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление".

Приромняме, че в публикацията на "Труд" се описва как на 11 май 2021 г., "без да има това законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ с, които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Указът на президента Радев не е влязъл в сила и Петков няма качества на министър за да депозира документите".

Изданието твърди, че: "В нарушение на нормите таксата на БНБ е платена от личната му сметка. В депозираните документи се декларират отново неистини съгласно чл. 313 от НК, като се цитират несъществуващи и невзети решения от действащия надзорен съвет към момента. Така се оказва, че е налице предположение за документно престъпление по чл. 308 от НК. По неофициална информация се твърди, че от БНБ съветват устно Кирил Петков да изтегли документите, за да бъде затворена преписката, защото в противен случай документното престъпление трябва да бъде предадено на прокуратурата".

По документи: Канада счита, че Кирил Петков е бил канадец, докато е бил министър

Кирил Петков внесе документите за гражданството си в Конституционния съд (КС) и e поискал да бъде изслушан в открито заседание. Това съ...

В становище на БНБ оттогава се казва, че Кирил Петков не може да плати таксата от личната си сметка, а трябва да мине през сметка на ББР. Там обаче ситуацията е такава, че Управителният съвет на ББР е все още старият, защото Надзорният съвет не може да го смени, тъй като не може да бъде утвърден нов Управителен съвет, без да са пратени предложения за нови членове и да е платена таксата на БНБ. Изпращането на предложения за нови членове и плащането на таксата обаче се прави от Управителния съвет на ББР - т.е. тези, които Петков искаше да освободи!

Подробности по казуса можете да намерите ТУК

По-нататък в статията на в. "Труд" се представят като противозаконни и противоконституционни всички действия на Кирил Петков като министър, свързани с ББР.

В случая с публикацията в "Труд" и последвалата проверка на Специализираната прокуратура може да се предположи, че основна цел е изборът на нови ръководни органи на ББР да се оспорва пред съда.

Припомняме, че служебният министър на културата проф. Велислав Минеков директно обвини "Труд", че произвежда фалшиви новини и го стори от трибуната на 46-тото Народно събрание. Той говори за медията на Блъсков в светлината на скандала за неплатен от "Труд" офис наем! В отговор Блъсков каза, че "Минеков е бездарник, ще го съдя".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com