Спецпрокуратурата забрани изнасянето на информация за Пеевски, признават от ДАНС

13269
Спецпрокуратурата забрани изнасянето на информация за Пеевски, признават от ДАНС
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви заместник-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски".

Той поясни, че държавната агенция е предоставила информация на държавното обвинение и добави, че те биха могли да предоставят данни, но само, ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това.

Атанас Славов от "Демократична България" посочи, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

Председателят на временната комисия в Народното събрание Надежда Йорданова от "Демократична България" изрази негодувание срещу това, че българските институции са се оказали неспособни да засекат "корупцията" на Божков и Пеевски и се е стигнало до ситуация, в която чужда държава изобличава действията им.

Йорданова изрази разочарование и от отказа да се предостави информация заради следствената тайна. Според нея обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни беше "зашлевен шамар, защото не работим добре". Тя каза, че е изключително притеснена от това, че държавното финансово разузнаване и БНБ не виждат проблем в създалата се ситуация.

"Мисля, че колегите около тази маса не са изненадани, че в момента в който се получава проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената тайна. Това е сериозен въпрос, който трябва да получи решение. Не може по сериозни въпроси, въпроси от които се разбира, че финансовата система е била застрашена, да бъде отказвана информация", каза Йорданова.

Питат Янаки Стоилов за доказателства срещу Пеевски - той посочи "златните паспорти", Дончева обяви Хамид за адвокат на олигарха

Ако има по-интересни въпроси, по отношение на издаването на българското гражданство, те трябва да се търсят най-вече при издаването на ...

Тя попита подуправителя на БНБ дали рискът от корупция фигурира в системите за оценка на риска от изпиране на пари. "След санкциите по "Магнитски" направихте ли нова оценка за това дали и колко са ефективни тези системи, които до 2 юни явно сте считали за ефективни", попита тя. От думите на Миленков се разбра, че ще се прави преглед на оценките на риска, а терминът "корупция" бил неясно дефиниран в българското законодателство.

"Вие видяхте реакциите и на финансовото разузнаване, и на подпуправителя на БНБ. Аз съм изключително обезпокоена, че те проблем не виждат. Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, които да установят защо не са сработили мерките? Аз не чух такова нещо. Разбра се, че активната информация за рискови сделки е започнала да идва след 2 юни. Ние какво, трябва да разчитаме само на международните партньори, за да ни свършат работата тук ли? Това е абсолютно недопустимо", коментира пред журналисти Надежда Йорданова след края на заседанието на комисията.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 70 млн. лв. и се разбра, че на такъв тип транзакции може да се противодейства в 15-дневен срок.

От "Има такъв народ" поискаха да се предостави информация дали има свързани лица с Пеевски, които да са давали средства за протестите, а Тома Биков от ГЕРБ попита дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка "Магнитски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com