Станишев се жалва, че ще ходи на съд

15611
Станишев се жалва, че ще ходи на съд
Снимка: БГНЕС

"Вчера в пленарна зала (в европейския парламент) беше обявено искането на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми. Председателят го разпредели на Комисията по правни въпроси.Така стартира процедурата.

За съжаление вместо да поставяме на дебат значими за България теми, ние занимаваме Европейския парламент с дела, започнати срещу политически противници. Този подход само уронва престижа на страната ни и не води до нищо конструктивно.

Станишев ще подкрепи искането за свалянето на имунитета му

Ще подкрепя искането на главния прокурор и ще настоявам Европейския парламент да свали имунитета ми максимално бързо. Това заяви лидеръ...

Аз самият имам интерес процедурата да приключи максимално бързо и делото да остане зад гърба ми, за да изчистя името си". Това заяви бившият лидер на БСП и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в профила си в социалната мрежа Facebook.

Той продължава с това, че повече от четири години срещу него се води разследване за "изгубени" документи, инициирано по чисто политически причини.  "Никога не съм се крил зад имунитета си на народен представител и в двата предходни мандата в българския парламент аз самият се отказах от него", уверява Станишев.

В началото на ноември в писмо до председателя на Европейския парламент той поискал бързо разпределяне и разглеждане на искането за свалянето на имунитета ми. На 27 ноември в отговор на това писмо, бившият премиер получил уверенията на Мартин Шулц, че ще направи необходимото.

Снощи при откриването на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург председателя на Европейския парламент Мартин Шулц (ПЕС) съобщи официално, че е поискано снемането на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев, информира агенция ПИК.

ПЕС сменя Станишев с нов лидер догодина

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се събира в началото на 2015 г. и ще търси нов лидер, който да замени Сергей Станишев, пиш...

"Оговорните български власти ми предадоха молба за снемане на имунитета на Сергей Станишев. Спoред член 9 на правилника за дейността на ЕП тази молба ще бъде предадена на правната комисия", заявява един от най-високопоставените политици в Европа.

Срещу бившия премиер се води дело за загубени седем папки със секретни документи в последните дни от мандата на Станишев като премиер на България по времето на Тройната коалиция. Документите бяха върнати от Алексей Петров, срещу когото няколко години се водеше мегаделото "Октопод". То обаче не стигна до съд, тъй като прокурорът Светлозар Костов не успя да внесе в законния срок доказателствата за старт на процеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com