Стартира делото срещу Перата за свинските опашки

874
Стартира делото срещу Перата за свинските опашки
Снимка: Е-burgas.com

Първото дело за „лов” на бежанци стартира в Бургаския съд днес. Като подсъдим пред магистратите ще застане 31-годишният Петър Низамов – Перата.

Процесът трябваше да бъде в Районен съд - Малко Търново, тъй като престъплението е извършено на територия, която попада в неговата юрисдикция - в землището на село Евренезово. Магистратите в странджанското градче обаче си направиха отвод. Там по щат има двама съдии, които са се явявали на дела по мярката за неотклонение на Низамов, а това ги лишава от правото да гледат делото по същество, съобщава "24 часа".

Перата е обвинен, че на 10 април, в землището на малкотърновското село Евренозово, противозаконно е лишил от свобода, като е задържал и вързал трима афганистанци на възраст 18 г. и 19 г.

Низамов е обвинен и за това, че на 12 април, в апартамент в Бургас, без надлежно разрешително, е държал високорискови наркотични вещества – коноп с нетно тегло 1.015 грама.

Петър Низамов-Перата не се вижда като криминално проявен, който замества държавата

Разбира се, че не е нормално, но това е абсолютна манипулация. Това заяви Петър Низамов-Перата, след като беше попитан дали е редно чов...

От обвинителния акт става ясно, че Низамов е имал съучастник, но в разпитите той не дава никакви обяснения за него.

Незаконният арест на тримата нелегални мигранти е предшестван от подготовка – събиране на съмишленици чрез Facebook и покупка на газов пистолет. Според обвиненинето към подготовката спада и лизинговата сделка за джип "Сузуки", сключена през февруари. На 10 април, 2016 година, заедно с Перата, към границата се отправили 10 мъже като на място те се разделили на няколко групи. Низамов се движел с още двама души, чиято самоличност разследването така и не е установило. Единият от тях бил маскиран с плетена шапка с прорези на очите, което напрактика направило разпознаването му невъзможно. Затова срещу него няма обвинение, макар че той също връзвал бежанците със "свински опашки".

Адвокатът на Перата - Мартин Пеев, отказа коментар за предстоящия процес, тъй като клиентът му настоявал за пълно мълчание. Пеев представлява и Господин Вълев, по-известен като Динко от Ямбол, в започналото преди дни досъдебно производство срещу него. Низамов има още един адвокат – Иван Стоянов, но се очаква да подготви и собствена защитна реч.

Петър Низамов е осъждан и е с три присъди за нанасяне на телесни повреди през 2004, 2005 и 2009 година. Припомняме и, че Низамов имаше среща с правосъдието след случай с побой в бургаската дискотека „Джубокс” преди четири години. При този случай ключови свидетели, сред които следовател, "получиха амнезия" пред съда. В периода 2008-2010 година името на Низамов се свързва с известната в бургаския ъндърграунд Банда на Рижите, но няма официални данни той да е участвал в групата. Тя действа брутално, изпълнявайки наказателни акции от различно естество - палежи на коли, поръчкови нападения, заплахи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com