Стига се до дело за конфискуване на имущество най-вече заради укриване на данъци

4643
Стига се до дело за конфискуване на имущество най-вече заради укриване на данъци
Снимка: БГНЕС

Укриване на данъци, участие в престъпна група, измама, лихварство и пране на пари са престъпленията, които най-често водят до дело за конфискация на имуществото. Това показва отчетът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) за 2015 г. 

Всяко четвърто обвинение, довело до проверка, която установява разминаване от над 250 000 лв. между притежаваното и законните доходи, е за укриване на данъци. Това обаче съвсем не са престъпленията, за които прокуратурата най-често подава уведомления до комисията за конфискация, пише "Правен свят".

Съдът одобри изземване на имущество на Юзеиров, взимат му земята с паметника на турския войник

Варненският апелативен съд потвърди изцяло иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу Росен Йордано...

Най-масовият случай, в който тя сезира КОНПИ за проверка, е след повдигане на обвинения за престъпления, свързани с наркотици – 30% от уведомленията. Следват измамите (13% от уведомленията) и каналджийството (11%). 

В 304 случая проверките на комисията не са установили разминаване между имуществото и законните доходи за над 250 000 лв., което е условието по закон, за да се поиска конфискация.

От доклада не става ясно на какви разминавания са се натъкнали инспекторите по тези прекратени проверки и дали те биха попаднали в обхвата на закона, ако се приеме предлаганото отдавна от КОНПИ намаляване на прага. В проекта на Закон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, известен като закона "Кунева", се предлага за конфискация да е достатъчно разминаване от 120 000 лв. между притежаваното и законните приходите. 

Докладът показва, че 3 години след влизането в сила на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, той на практика не е върнал на държавата престъпно заграбени богатства. Миналата година в сила влезе първото решение за конфискация по него и то е за 186 693 лв. През 2015 г. комисията има и едно спечелено на първа инстанция дело за 466 067 лв., то е срещу Юзеир Юзеиров, който стана известен с опита си да регистрира мюсюлманска партия "Отоман" и със строителството на паметник на турския войник в село Славяново. Преди дни Варненският апелативен съд потвърди конфискацията и увеличи размера на отнетото в полза на държавата имущество на Юзеиров и съпругата му на над 1 млн. лв. 

Шефът на КОНПИ призна, че милиони са текли от КТБ към "една медийна групировка"

Имуществото, което КОНПИ иска да отнеме от Цветан Василев, всъщност не се води изцяло на негово име. Става въпрос и за свързани физичес...

Работата по новия закон обаче започва да набира скорост и миналата година КОНПИ е внесла 40 иска за отнемане. Те са за 32 177 579 лв. (общо висящите дела за конфискация са за над 57 млн. лв.), а наложените запори са за близо 14 пъти повече пари – за над 623 млн. лв. 

Влезли в сила решения т.е. окончателно отнемане на незаконно имущество има по отменения закон за конфискацията, известен като закона "Петканов". Миналата година по стария ред в полза на държавата са отнети 6 266 997 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com