Съдът "очисти" Мирослав Найденов и от трите обвинения

21324
Съдът "очисти" Мирослав Найденов и от трите обвинения
Снимка: БГНЕС

Замесеният в множество скандали бивш земеделски министър Мирослав Найденов ще си отдъхне облекчено - съдът го оправда напълно за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение.

Производството срещу Мирослав Найденов е прекратено с постановление на градска прокуратура от 4 февруари 2015 г. Това заяви говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Павел Панов, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че основният свидетел по делото не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност на градската прокуратура да поддържа обвиненията срещу Мирослав Найденов. По тази причина, производството е прекратено. Основанието за прекратяване е поради недоказаност.

През март 2013 г. прокуратурата повдигна три обвинения на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Той бе обвинен за корупция, принуда и служебна злоупотреба.

Първото от трите повдигнати от прокуратурата обвинения срещу Найденов бе за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп в размер на 200 000 лв. на Светослав Симеонов, бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", за да извърши действие по служба - да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Преди две години прокуратурата твърдеше още, че на 2 ноември 2010 г. в София Найденов  е принудил Светослав Симеонов да извърши нещо, противно на волята му.А именно да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от Калина Илиева - бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП. За това той злоупотребил с властта си в качеството си на министър на земеделието и храните.

Третото обвинение бе за това, че през март 2010 г. е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага. Това е спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от ДФЗ.

Тогава в писмо, разпространено до медиите минути след като стана ясно, че е обвиняем, Найденов заяви: "Заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен...Повдигнато ми е обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите".

Мирослав Найденов за правителството: Браковете по сметка не траят дълго

Отдавна нямам информация отвътре – аз не съм част от ГЕРБ вече и гледам само отстрани. Това заяви бившият земеделски министър Мир...

Мирослав Найденов бе земеделски министър по времето на първия кабинет "Борисов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com