Съдът пак спря решение да се търсят държавни пари от компания на Божков

8731
Съдът пак спря решение да се търсят държавни пари от компания на Божков
Снимка: БГНЕС

Само в рамките на два дни, Върховният административен съд (ВАС) отмени два издадени акта от председателя на бившата Държавна комисия по хазарта (ДХК). И в двата случая става въпрос за актове, с които се търсят държавни пари от компания на избягалия в Дубай Васил Божков.

След като на 8 ноември стана ясно, че ВАС е взел решение, че има нарушение на процедурата при търсене на дължани държавни пари от "Еврофутбол", сега на практика същото решение има и за вече обявената в несъстоятелност компания "Евробет". И тази компания е част от портфолиото, в което управленско участие има Васил Божков.

Съдът окончателно против Божков: Лицензите на "Еврофутбол" и "Национална лотария" са правилно отнети

Три различни състава на Върховния административен съд отхвърлиха жалбите на "Еврофутбол" ООД и "Национална лотария" АД против решения н...

Причината за решението (дело № 7543 от 2021 г.), с което се отменя решение на долната инстанция (дело № 2521/2020 г., АССГ - Административен съд София-град), е същата като при случая с "Еврофутбол" - председателят на ДХК няма компетентност да издаде акт, с който да се установи, че "Евробет" дължи пари, получени от държавата, и да разпореди да се търсят.

Решението в цялост

Върховните магистрати приемат, че е налице недействителност на оспорения акт поради материална некомпетентност на неговия издател – председателят на Държавната комисия по хазарта.

В решението е отбелязано, че комисията по хазарта като колективен орган е утвърдила правила за съответната игра, които препращат към Общите игрални условия и правила за организиране на лотарийни игри, приети от ДКХ, (обн., ДВ, бр. 22 от 14.03.2017 г., в сила от 14.03.2017 г.). Именно в съответствие и в изпълнение на тези утвърдени правила организаторът на процесната хазартна игра е подавал всеки месец декларация по образец за стойността на получените такси и комисионни по чл. 30, ал.6 от Закона за хазарта. При извършваните му планови проверки (по чл. 89, ал.4 ЗХ) не са констатирани нарушения при декларирането на така определения размер на държавната такса по чл. 30, ал. 3 от закона, напротив, с Констативен протокол №383/21.08.2015 г. назначената комисия от председателя на ДКХ е установила, че на дружеството следва да се възстановят надвнесени такси в размер на 69 545.57 лв.

НАП почна да налага запори във фирми с участието на Васил Божков (СНИМКИ)

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала да налага запори на фирми, свързани с Васил Божков, показват данни от Търговския ре...

Председателят на комисията по хазарта еднолично е приел, че основанието, обуславящо основата и ставката на дължимата държавна такса за „поддържане на лиценз“, е определено в Закона за хазарта, независимо от липсата на разграничителен критерий между двете групи хазартни игри, посочени в чл. 30, ал. 3. По този начин той е игнорирал както подзаконовата разпоредбата на чл.5 от Общите игрални условия и правила за организиране на лотарийни игри, така и стабилитетът на решенията по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ на ДКХ.

Държавната комисия по хазарта е колективен орган и председателят на Комисията безспорно е и неин член, но същият не разполага еднолично с правомощието да извършва на практика последващ инцидентен косвен административен контрол за законосъобразност на нейните влезли в сила решения, с които са създадени права и задължения на отделен правен субект.

В този аспект анализът на съдържанието на обжалвания АУПДВ сочи, че с него непосредствено се отричат вече възникнали по силата на подзаконов нормативен и стабилен административен акт права и задължения на неговия адресат, като не се установява, а за минал период се определя ново основание, а от там - и задължение за провеждане и отчитане на съответната хазартна игра по друг начин. Именно това съдържание на акта, независимо от неговото наименование, определя същият като правоизменящ, конститутивен индивидуален административен акт, който създава нови права, но и нови задължения за своя адресат в резултат на изземване на компетентността на Комисията.

Докладчикът по делото е изразил особено мнение, съгласно което счита, чене е налице нищожност на АУПДВ, а е била необходима преценка за съответствието на оспореното първоинстанционно решение с материалния закон и по-конкретно с чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта.

Божков продаде 49% от "Евробет" на Сократис Кокалис

Бизнесменът Васил Божков продаде 49% от "Евробет" на дългогодишния си сътрудник Сократис Кокалис. Комисията за защита на конкуренцията...

ОЩЕ: Отменят актове за милиони на Божков заради двойната възможност за таксуване в хазарта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com