Тръгва делото за атентата срещу Доган в САС

7185
Тръгва делото за атентата срещу Доган в САС
Снимка: БГНЕС

Делото срещу Октай Енимехмедов за атентата срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган е насрочено за 25 юни в Софийския апелативен съд (САС).

На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Октай Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Ахмед Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

Делото в САС е след протест на прокуратурата, която протестира присъдата именно в частта, с която СГС приема, че няма доказателства за опит за убийство.

Припомняме, че по време на драматичната VIII-а Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за дни преди това вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. Докато Доган изнасяше доклад ситуацията коренно се измени, когато млад мъж с пистолет се появи на трибуната – 25-годишният Октай Енимехмедов. Той излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ. В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу Октай. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може. След като бе смазан от бой, нападателят, на който се видя карта за акредитация за форума, бе изведен от залата.

Октай Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 13 март същата година Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com