Убиват застрашен вид лешояди за вуду магии в Африка

15820
Убиват застрашен вид лешояди за вуду магии в Африка
Снимка: Зелени Балкани

Нелегален трафик в Нигерия и Нигер, с убити световно застрашени египетски лешояди, използвани за вуду магия, бе разкрит със съдействието на партньорите по "LIFE+" проект от България и Гърция и с основното съдействие на партньорски организации от Африка, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Престъпната схема, в която участват традиционни ловци на лешояди и търговци, е разкрита благодарение на убит лешояд в Нигер. Птицата е била снабдена със сателитен предавател, което позволил разплитането на нелегалната схема. Случаят е един от многото в района между Нигерия и Нигер, където масово се избиват лешояди и гарвани за "магически" церемонии и ритуали.

Сателитните предаватели осигуряват ценна информация за вида, необходима за целите на неговото опазване. В този случай ролята му се оказала и друга - благодарение на модерното проследяващо устройство се разбрало кога и къде е убита птицата.

Разследването, предприето от партньорите на проекта "LIFE+" е организирано с подкрепата на Фонда за опазване на Сахара в Нигер и Орнитологичния изследователски институт "А. П. Левентис" в Нигерия, е разкрило, че лешоядът е убит от традиционен ловец на лешояди, който редовно идва от Нигерия. Целта е била птицата да бъде продадена на богати клиенти в Нигерия за традиционни "магически" церемонии.

В района между Нигерия и Нигер нигерийски ловци избиват масово лешояди и гарвани с тази търговска цел. Според събраните данни лешоядите от всички видове, които са убивани с тази цел, са значителен брой – известни са стотици случаи за последните 10 години. Само по време на последното си пътуване, споменатият ловец е убил осем лешояда.

В Нигерия на лешоядите се гледа като на източник на печалба, въпреки че са защитени от закона. Черният пазар там е широко разпространен. Докато отношението на местните общности към лешоядите в Нигер е негативно – той е считан се мръсна и грозна птица. Съществува и "морален закон", според който правенето на магия на друг човек се счита за престъпление. Затова птиците не се използват в страната, но се изнасят за Нигерия, където има голямо търсене за вуду цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com