В кои градове стават най-много катастрофи и по кое време - статистика

6323
В кои градове стават най-много катастрофи и по кое време - статистика
Снимка: БГНЕС

Градовете, традиционно най-големите, остават местата с най-голяма концентрация на катастрофи. На първите две места са София и Пловдив. Именно столицата е дала и най-много жертви – 42. Второто място по брой загинали обаче изненадващо си делят Бургас и далеч по-малката Враца. Там са загинали по 13 души. Най-малко тежки ПТП-та – 30 на брой, са станали в Ямбол, а единствения български град, в който няма загинал на пътя през миналата година, е Кюстендил, съобщи Нова телевизия по данни на НСИ за миналата година.

6609 са тежките катастрофи у нас през изминалата 2022 година. Те са станали причина за смъртта на 531 души. Въпреки че загиналите са по-малко от тези през предходната, броят им все още остава прекалено голям в сравнение с този в останалите европейски държави. Най-опасно е да се пътува по първокласен път в петък следобед, показва статистиката.

Малко над 31 500 пък са по-леките пътнотранспортни произшествия, станали на територията на страната през миналата година. Катастрофите с пострадали са близо 7 000. 29 от загиналите на пътя са деца. Голямата част от произшествията са станали поради неправилни действия от страна на водачите, като в половината от случаите това са несъобразена скорост или неправилна маневра.

От общия брой на тежките катастрофи най-много са тези, при които са се сблъскали два автомобила. Една трета от катастрофите са такива и най-много хора са загинали именно тогава – 207 души. Следват произшествията, при които е блъснат пешеходец – те са малко над 20%, а жертвите в следствие на тези удари са 89.

Ако трябва да се направи разбивка на денонощието по часове, ще се види, че най-голям брой тежки произшествия са станали непосредствено след края на работното време – между 16 и 18 часа. Петък е денят, в който се регистрирани най-много тежки катастрофи, а най-сигурният ден да се возиш в автомобил е сряда. През годината най-безопасно се е пътувало през март, а най-много са тежките катастрофи в периода, в който се намираме в момента – средата на лятото.

Извън градовете най-смъртоносни са първокласните пътища. Там живота си са загубили 115 души. Над 80 души за загинали на второкласните и още толкова на третокласните. Два пъти по-малко са жертвите по общинските пътища, а най-сигурни, въпреки всичко, оказва се, са магистралите. Там са станали най-малко произшествия и има най-малко жертви.

Още: Катастрофа на магистрала "Тракия" към Бургас, движението е в изпреварващата лента

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com