В Софийския районен съд вече се съблюдава да няма закъснения на съдии

3917
В Софийския районен съд вече се съблюдава да няма закъснения на съдии
Снимка: БГНЕС

Ако съдията закъснее с повече от 15 минути за началото на заседание, секретарят да докладва незабавно. Това предвижда нова заповед на председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, информира "Правен свят".

При закъснение съответният секретар уведомява шефа на служба "Съдебни секретари" (съответно за граждански и наказателни производства). След това информация ще се докладва на ресорния зам.-председател. Гражданите и адвокатите ще могат да подават писмени оплаквания за закъснения на съдиите.

Задължават служителите в СРС да носят баджове

Държавните съдебни изпълнители и служителите в администрацията на Софийския районен съд (СРС), задължително ще носят карта за идентиф...

Според написаното в самата заповед, тя цели "предотвратяване на порочната практика на отделни съдии да закъсняват за насрочените от тях съдебни заседания, както и да насрочват съдебни заседания извън определените им заседателни дни, което затруднява осигуряването на съдебни зали за всички съдебни състави и не позволява своевременно публикуване на графика на съдебните заседания в интернет". С разпореждането си Лалов иска да избегне и случаи, в които неоправдано се насрочват заседания при предварителна яснота, че продължителността им ще наложи провеждането им в извънработно време на администрацията и ще ангажира призваните след 17:00 часа.

Председателят на СРС нарежда вече да се изготвя график на заседанията, който да се публикува на сайта на съда най-късно 24 часа преди провеждането им. Съдиите са задължени да гледат дела само в предварително определените им заседателни дни. "При насрочване на съдебните заседания съдиите да съобразяват внимателно очакваната продължителност на заседанието, изведена от броя на страните и участниците, и от фактическата и правна сложност на делата. Да бъде съобразявана и необходимостта за осигуряване на физиологичните нужди на съдебните секретари и на здравословни и безопасни условия на труд", нарежда Лалов.

Секретарите ще трябва да представят на шефовете си и копия от протоколите от заседания, продължили след 17,30 ч. Това правило няма да важи за наказателните дела, разпределени на дежурен състав.

Със заповедта Лалов оправомощава заместниците си във всеки случаи на нарушение - закъснение и забавяне на съдия, да изискват копия от протокола от заседанието, записи от системата за видеонаблюдение в съда и писмени обяснения от секретарите. 

Започва преместването на районния съд в София

Започва преместването на Софийския районен съд в новата му сграда, предаде БГНЕС. Държавните съдебни изпълнители при Софийския районен...

Малко преди тази заповед Лалов издаде друга, с която регламентира какво да е облеклото на съдиите и служителите. Той забрани носенето на обувки с много високи токчета, на прекомерно къси поли, потници и изрязани и прозрачни блузи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com