ВАС отрича върховни съдии да са близки с Миню Стайков

3268
ВАС отрича върховни съдии да са близки с Миню Стайков
Снимка: БГНЕС

"Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта". Така от пресцентъра на Върховния административен съд (ВАС) обясниха защо двама съдии от ВАС са били на лов в стопанство на подсъдимия в момента бизнесмен Миню Стайков. Става въпрос за съдиите Николай Гунчев и Светослав Славов.

Съдия Светослав Славов е бил член на съдебен състав, който е разглеждал дело със страна "Сис Индустрийс" на Миню Стайков във Върховния административен съд. То е по жалба на Федерацията на гръцките производители на дестилирани напитки в КЗК. В съда печели фирмата на Стайков, а адвокат по случая на фирмата на Стайков е Светослав Коев, който също е бил на ловния излет. От ВАС обаче специално уточняват, че "административно дело № 4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение", а решението потвърждавало и решение на КЗК. Не било последвало и обжалване.

Миню Стайков обяви гладна стачка

Алкохолният бос Миню Стайков обяви гладна стачка, съобщи Нова телевизия. Според адвоката му по този начин бизнесменът показва отношени...

Ловният излет е проведен през декември, 2018 година, в дивечовъдното стопанство "Кабата". По това време Стайков вече беше с повдигнати обвинения. Стайков, синът му Стайко Стайков, и още шестима бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 година - за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари, като се появи и обвинение за точене на еврофондове.

Сега от ВАС уточняват, че "Гунчев и Славов са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите  разрешителни за притежание и употреба  на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали", т.е. според ВАС Славов не е познавал Коев.

"Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела. Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност", казват още от ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com