Виновният за парашутния скандал в армията с обвинение по друг скандален случай

2315
Виновният за парашутния скандал в армията с обвинение по друг скандален случай

Определяният за сив кардинал по отношение на обществените поръчки във военния сектор Венислав Цанов официално е с обвинение. Цанов, който е директор на „Отбранителна дирекция“, е обвинен от Софийската военноокръжна прокуратура, че е сключил неизгоден договор за доставката на облекла за военните. Ощетяването е в размер на 260 000 лева.

Според обвинението Цанов не е сключил договор с фирма, дала най-ниска цена на изпълнение на обществена поръчка с предмет “Сключване на рамково споразумение за доставка на облекло за военнослужещи“. На Цанов е постановена гаранция от 5000 лева.

Ненчев нямал проблеми с ГЕРБ, щяло да има наказани заради парашутите за спецчастите

Приемам като начин на разговор и диалог, за да се седне на масата и да се реши проблемът. Това заяви министърът на отбраната Николай Не...

Венислав Цанов е в отпуск от около един месец, след като военният министър Николай Ненчев даде показания за случай с „Интендантско обслужване" от 2014 година. Името на Цанов обаче лъсна в още по-скандален случай – за закупуване на парашути за специалните ни части, които не им вършат работа и може да застрашат живота им по време на мисия. Скандалът лъсна още в началото на миналата година, като в крайна сметка военният министър от кабинета „Орешарски“ Ангел Найденов посочи, че Цанов е сключил договор за доставка на парашутите, въпреки че Найденов е разпоредил да няма обществена поръчка.

След като Николай Ненчев става военен министър през ноември 2014 година, Цанов остава на поста, който заема при правителството на Орешарски. Според неофициална информация на Mediapool в началото Ненчев е смятал да го освободи, след като сериозни резерви срещу Цанов е имало и от страна на ГЕРБ. Постепенно обаче Ненчев започва да работи все по-тясно с Цанов и да му дава все повече правомощия. Дирекцията на Цанов движи сделките на армията за горива, гуми, акумулатори и други големи поръчки. Цанов работи и по някои от основните приоритети на министерството и подготвя договора с Полша за ремонта на двигатели за изтребителите МиГ 29. Ненчев му делегира още отговорности с решението да слее две дирекции - "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната" - и да остави за шеф на новата мегаструктура Цанов, като така той вече поема и продажбата на имоти. За да стане това, дирекция "Инфраструктура на отбраната" беше извадена от портфейла на зам.- министъра от квотата на Народната партия "Свобода и достойнство” Орхан Исмаилов. Именно това доведе до подадената от Исмаилов оставка, като след това скандалът беше потушен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com