Високопоставен прокурор видя натиск от МВР за законово нарушение по аферата с АМ "Хемус"

4630
Високопоставен прокурор видя натиск от МВР за законово нарушение по аферата с АМ "Хемус"
Снимка: АПИ

Висш служител на МВР иска от тях (прокурорите) да извършат престъпления спрямо закона - да не се протестира решението на съда, с което е постановена мярка "домашен арест" за Борислав Колев. Това заяви заместник-градският прокурор на София Иво Илиев във връзка със скандала с аферата за "изчезнали" близо 60 млн. лева за АМ "Хемус". Той не пожела да говори в подробности къде са тези пари, докато не приключи случаят.

Илиев обясни пред bTV, че било входирано искане на полицията Колев да бъде задържан за 72 часа, което предполага последващо постоянно задържане. В един момент прокурорите, които ми разказаха това, се е поискало да не протестира. Става въпрос за ръководителя на ГДБОП Калин Стоянов, а Илиев разказа, че Стоянов е питал дали наблюдаващият прокурор иска да провали делото. Какво прави директорът на ГДБОП по това разследване – той няма никакво качество по него, настоя Илиев.

Гешев съзря "война срещу прокуратурата" в скандала по делото за "Хемус"

Главният прокурор Иван Гешев видя „война срещу прокуратурата“ в скандала около разследването на злоупотребите по строежа на...

Според Илиев не било вярно, че четири дни Борислав Колев не могъл да бъде разпитан. По думите му, очевидно Колев не е имал намерение да говори и това е станало на 6 декември. Но при внасянето на искането за мярката за неотклонение, изрично било обяснено от прокуратурата, че Колев може да говори пред съда, но не го прави. След това имало среща с ГДБОП и тогава бил повдигнат въпросът, че е изпусната възможност да бъде разкрит човекът (или хората) над Колев в цялата схема.

Още вчера вътрешният министър Бойко Рашков настоя, че няма как човек от МВР да оказва натиск върху прокуратурата – по-скоро може да е обратното. А Илиев обясни, че не му било известно да се постигат извънсъдебни споразумения – не може прокурор да прави уговорки с обвиняеми, с адвокати, защото ставал уязвим.

Прокуратурата не разследва. Разследват разследващите – в случая ГДБОП, настоя Илиев. И отрече думите на Рашков, че прокуратурата е съзнателно неактивна по случая.

Илиев отрече и друго – че прокуратурата разкрила с поведението си тактиката на разследването, така че може да има заплаха за живота на Борислав Колев. Няма никакъв сигнал за такава заплаха, каза прокурорът. Той изрази учудване как може да бъде позволено на Колев например да отиде в чужбина. Това беше опит за манипулация и конфронтация, смята Илиев.

Рашков намекна, че депутати ще ходят в затвора заради АМ "Хемус"

"И днес работим по разследването на АМ "Хемус" и ми се струва, че това ще доведе до някои промени в бъдеще. Надявам се да постигнем нео...

Рашков: Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com