ВСС би отбой и засега няма да кани Борисов заради случая "Янева - Ченалова"

5074
ВСС би отбой и засега няма да кани Борисов заради случая "Янева - Ченалова"
Снимка: бгнес

Висшият съдебен съвет (ВСС) се отказа засега да кани премиера Бойко Борисов заради записите между бившата шефка на СГС Владимира Янева и скандалната съдийка Румяна Ченалова. Вместо него, Етичната комисия на ВСС реши да покани за изслушване двете съдийки. Очаква се това да стане на извънредно заседание на комисията в сряда (18 ноември), научи "Правен свят". Чак след тяхното изслушване ще се решава дали да се канят и други хора.

Комисията е решила още да поиска от Върховната касационна прокуратура да получава постоянна информация при новооткрити обстоятелства в рамките на проверката, образувана в Софийската градска прокуратура, съобщи по-късно пресслужбата на ВСС. От там допълват, че СГП проверява за евентуално извършени престъпления по два текста от Наказателния кодекс – чл. 145а от НК (за незаконно разгласяване на информация, събрана чрез СРС) и по чл. 339а от НК (за незаконен запис). Въпреки това се прави уточнението, че изтеклите записите не са в резултат на прилагане на СРС.

Кънев обвърза тероризма със съдебната реформа

Засегнати пряко трябва да се чувстват не само всички парижани и всички французи, но и всички граждани на държавите-членки на ЕС, всички...

Отвод от проверката вече са си направили председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров и шефа на Бюджетната комисия на ВСС Димитър Узунов, чиито имена се споменават в един от записите като директна връзка на Бойко Борисов с контрол над съдебната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com