ВСС върна делото срещу Ченалова за изясняване на обстоятелства

5904
ВСС върна делото срещу Ченалова за изясняване на обстоятелства
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) върна делото на съдия Румяна Ченалова на дисциплинарния състав за изясняване на допълнителни обстоятелства, предаде "Фокус".

Това е първото дисциплинарно производство, образувано на Ченалова, което вече близо две години не може да бъде приключено. Делото е образувано на 25 юли 2013 година заради действия на Ченалова във връзка с компанията „Македония табак”. По този казус се водеше разследване, което в последствие беше прекратено и материалите бяха изпратени у нас.

ВСС отстрани временно Ченалова, бизнесмен я обвини в кражба

Висшият съдебен съвет отстрани временно скандалната съдийка Румяна Ченалова от длъжността ѝ. Това става ясно от съобщение на пресцентър...

Разследването се водеше през 2014 година, но така и не се стигна до повдигане на обвинение срещу Румяна Ченалова. Именно поради този факт, се очакваше днес дисциплинарното производство да приключи. Но след проведено закрито заседание магистратите решиха, че има все още какво ида се изяснява по случай, затова и върнаха делото на дисциплинарния състав. Самото предложение на състава беше Ченалова да не бъде наказана.

Румяна Ченалова беше поканена да бъде изслушана във ВСС във връзка с това дисциплинарно производство, но тя така и не се появи.

Припомняме, че в средата на май ВСС отстрани временно Румяна Ченалова от длъжността й. Шестмесечният срок, за който Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност като съдия заради водено срещу нея дисциплинарно производство все още не беше изтекъл. Въпреки това обаче членовете на ВСС отстраниха съдийка на друго основание. През януари Висшият съдебен съвет отстрани Румяна Ченалова от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месец. Причината, обясниха тогава от ВСС, с образуваните срещу нея 2 дисциплинарни производства за извършени дисциплинарни нарушения по редица членове от Закона за съдебната власт.

Румяна Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Съдийката гледаше знакови дела като "Октопод". Тя оправда единствения подсъдим по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той обаче бе осъден от по-горните инстанции и въпреки окончателната присъда от ВКС не е в затвора, защото изчезна и се издирва.

Петков сезира прокуратурата - Ченалова била замесена в случай с кражба на фирма

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков съобщи на пресконференция в Плевен за случай на открадната фирма на български гражданин. Скандал...

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com