X
 
 

"За да не му се случи нещо", посъветвали следователя Бойко Атанасов да си вземе отпуск

7804 2
photo of "За да не му се случи нещо", посъветвали следователя Бойко Атанасов да си вземе отпуск
Снимка: БГНЕС
Колеги от прокуратурата на следователя Бойко Атанасов го помолили настоятелно да излезе в неплатен отпуск - поне за 6 месеца. Това разказва самият той пред сайта за разследваща журналистика "Биволъ". Атанасов коментира, че този съвет бил „мотивиран“ от загрижеността „да не му се случи нещо”.

Началото на офанзивата от ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу следователя съвпадало с момента, в който той повдигнал темата за несъбирането на ДДС от държавата и за трудностите при разследването на данъчни престъпления. Вече са три дисциплинарните производства срещу Атанасов от Столичното следствие, пише още изданието.

Прокурорската колегия сложи край на проверката за „шпицкоманда“ в следствието

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие доклада по проверката за т.нар. „шпицкоманда“ в следствието. Про...

“Всички ние трябва да знаем дали на наш гръб се теглят кредити от международни финансови институции, за да се покрие липсата на събран данък. От големи компании, предимно собственост на олигарси” – заявява следователят. Атанасов отбеляза, че граждански сдружения са започнали да искат информация от Министерството на финансите какъв е размерът на несъбраното ДДС. За момента обаче липсвал отговор от ведомството.

Подложен съм на отчайващ натиск от ръководството на прокуратурата“, разказа Атанасов и коментира, че втората дисциплинарка срещу него е образувана, защото не е извършвал ритмично разследване по дело, което никога не му е било предоставяно. Третото дисциплинарно производство пък било образувано във връзка с доклад след ревизия на Следствения отдел на СГП.

Actualno.com потърси за коментар държавното обвинение във връзка с твърденията на Бойко Атанасов. Оттам ни посъветваха да си входираме въпросите в писмен вид в информационния център на прокуратурата.

„На няколко човека е направена ревизия, включително и на мен. Не е направена ревизия на сектор 4-ти, където са съсредоточени делата срещу министри, за които разказах, че са на трупчета. Срещу бивши министри, депутати, там са си… Трябваше това, като реакция срещу мен, да бъде смазващо. Да бъда сложен на колене, за да мълча. За момента се правят всички усилия в тази насока“, коментира още следователят.

Той споделя пред "Биволъ", че дисциплинарки са образувани и на други негови колеги, преобладаващата част от които общували с него. „На тях им се съобщава, че им се образува, защото говорят и контактуват с мен“.

Бойко Атанасов за СРС-тата: Ръководството на прокуратурата е покрила всички факти

Подозренията ми са, че се прикриват доста смущаващи факти и административни нарушения. Не съм запознат в детайли с фактите, за да мога ...

Следователят вижда и друго съвпадение – между натиска над него и образуването на проверка от страна на ВСС по твърдяното от него за Иван Гешев, че е сключвал срамни споразумения с ОПГ-та, на които Атанасов е присъствал.

„Част от тези факти съм ги съобщил още през 2016 г., на изслушването във ВСС, пред етичната комисия и пред целия ВВС. Тогава съветът отказа да провери тези мои думи. Аз от тогава до сега ги повтарям много пъти“.

Атанасов разказва, че натискът е реализиран включително и в един телефонен разговор с друг магистрат, в който той бил „посъветван“ да се покрие. Следователят подчертава, че прокуратурата се управлява по авторитарния модел на диктатурата и единовластието.

„Поне за момента аз не мога да кажа, че прокуратурата изпълнява функциите си, съгласно закона. Цялата мощ на главния прокурор и приближените до него е впрегната да се бори срещу хора, които критикуват липсата на работа в прокуратурата. Аз не критикувам човека Сотир Цацаров, аз критикувам това, че той не прави така, че прокуратурата да работи с правомощията, законовите си, да преследва корупцията и организираната престъпност. Напротив! Мисля, че в момента се полагат всички усилия корупцията да възтържествува, като една държавна политика“.

Атанасов разказва, че бил посетен от служители на Дирекция на полицията във връзка със сигналите, че той е в опасност.

Ясен Тодоров: Дори Цацаров може да отговаря за шпиц командата в прокуратурата

Ще се изиска информация дали има предварителни проверки, или досъдебни производства както срещу самия следовател Бойко Атанасов, така и...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Този следовател ми изглежда загрижен за България човек ? Поискал е да надникне в някои зулуми на управниците, прокурори и съдии и те са готови да му "скроят шапка" ! Щом мафията управлява, това което трябва да бъде държава ...
  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година Профил на трол?
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.