Задържаха под стража съпругата на Божков

5452
Задържаха под стража съпругата на Божков
Снимка: БГНЕС

Задържаха под стража съпругата на Васил Божков. Решението е на Апелативния специализиран съд и е окончателно, предаде репортер на Actualno.com.

Магистратите уважиха искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка и се позоваха и на свидетелски показания за съпричасност на обвиняемата в организирана престъпна група.

"Липсва риск Динева да се укрие, но е на лице е реална опасност от извършване на престъпление, в случай, че правото ѝ на свобода не бъде ограничено от задържане под стража", посочи съдия от съдебния състав.

От показанията на Цветомир Найденов, както и от тези с днешна дата и от показанията на други свидетели, разгледани съвкупно с данните от Търговския регистър и представените дружествените договори, според магистратите е на лице съпричастност към организираната престъпна група, предмет на делото.

Самата Елена Динева също говори в своя зашита пред съда, като тя предупреди, че ще бъде изключително емоционална. "Моите интереси са изцяло в културата, имам приятели писатели, спортисти, не съм се занимавала никога с "Националната лотария".

Наши прокурори бяха в Обединените арабски емирства

Двама прокурори от Върховна касационна прокуратура /ВКП/ бяха на работно посещение в Обединените арабски емирства /ОАЕ/ в периода 25-27...

Тя посочи, че е завършила икономика, след това ВИАС, занимавала се е с реклама и маркетинг в началото на кариерата си, но никога не и с лотарийните игри.

"Днес разбрах, че съм обществено опасна, защото съм се ползвала с авторитет и доверие, но това може само да ме ласкае".

Припомняме, че при гледането на втора инстанция на наложената мярка на съпругата на Васил Божков - парична гаранция от 1,5 млн. лева, прокуратурата протестира и поиска отново нейното задържане под стража. Като довод прокурор Тихомир Стоев представи протокол от нов разпит на свидетеля Цветомир Найденов (един от собствениците на Efbet), проведен днес. Какво каза прокурор Стоев ЧЕТЕТЕ ТУК.

Няма никакви доказателства - нито преки, нито косвени за престъпна дейност на Динева, категорични са адвокатите ѝ. "Тя е в условията на квази домашен арест – в собственото й жилище се извършва претърсване и изземване", изтъкна адв. Трендафил Трендафилов.

Той е категоричен, че не могат да послужат като аргумент иззетите от дома на г-жа Динева финансови отчети, одиторски доклади и друга документация на търговски дружества. "Динева има право да получава, преглежда и проверява дружествената документация и това фигурира във всеки дружествен договор", отбеляза той след като представи четири такива договори на вниманието на съдебния състав и те бяха приобщени към материалите по делото.

Отново поискаха задържане на съпругата на Божков, защото била "опасна"

При гледането на втора инстанция на наложената мярка на съпругата на Васил Божков - парична гаранция от 1,5 млн. лева, прокуратурата пр...

"Считаме, че доказателствата на първоинстанционен съд не подкрепят не оскъдно, а въобще тезата за съпричастност на Динева, за което й е повдигнато обвинение", заявиха защитниците й, убедени, че по отношение на нея се борави с презумции без доказателства и предупредиха, че се нарушават нормите на заокона и практиката на ЕСПЧ. Те определиха като неоснователна тезата на прокуратурата, че от материалите по делото, включително довнесените, може да се изведе опасност от извършване на престъпление против правосъдието.

От защитата посочиха осъдителни решения срещу България за нарушаване на правата на човека и такива за пропуски на публичните власти, включително съд и прокуратура да открият и съберат своевременно доказателства. Адвокатите припомниха и че търговската дейност не е престъпление и че в теорията и практиката носител на правата и задълженията е самият търговец, а не лицата, притежаващи дялове и акции. "Няма нищо по-естествено съпругата да е доверено лице на съпруга си, включително в стопанските му начинания", изтъкнаха от защитата, противопоставяйки се на обвинението.

"Твърдените присъствия на Динева на събрания на съдружниците и участие във взимане на решения, както и получаването на дивиденти са все законни права на съдружник, уредени в Търговския закон и дружествените договори пред вас", заяви адв. Трендафилов пред съда и обърна внимание: "Със същите права и дивиденти се ползват и съдружниците свидетели Цветомир и Боян Найденови – разлика никаква".

По повод представения и приобщен към делото протокол от днешен разпит на Цветомир Найденов, от защита се противопоставиха на твърденията му, че "Динева била напълно в течение на тежки престъпления, извършвани от Божков като изнасилвания, извършване на поръчкови убийства". За съдържанието на този протокол самата Динева каза, че е "извън всякакви граници" и добави: "Доноси - няма един факт". 

В кулоарите на съда се коментираше кога ли е дошъл Найденов да дава показания, без да бъде забелязан от журналистите и дали новият му разпит днес не е причина за промяната в графика на съда. Гледането на мярката на Динева на втора инстанция трябваше да започне в 10 часа, но промяна в графика го отложи и още в началото на заседанието прокурор Тихомир Стоев представи въпросния протокол от днешния разпит на свидетеля.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com