X
 
 

Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (II част)

1518 1
photo of Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (II част)
Снимка: БГНЕС
В първата част на историята разказахме как г-н Иванов* попада в ситуация, в която първо е осъден да плаща издръжка на обявения за негово дете Х. Д. Нинов*, но няколко години по-късно отново в съдебно решение е посочено, че актът за раждане, сочещ го за баща, не е истински и следва да бъде коригиран, като е признато, че не е установено Иванов да е баща на непълнолетния Нинов. Въпреки това Иванов е задържан и принудително доведен в I-во РУ в средата на март 2019 година. Това е станало с постановление на разследващ полицай, след което Иванов* е задържан под стража за повече от 24 часа и освободен.

Разследващият полицай, с друго постановление от март 2019 година, привлича Иванов* като обвиняем, че не е платил издръжка на Нинов*. Тези две постановления и задържането под стража Иванов* е обжалвал пред Софийската районна прокуратура (СРП) - както е позволено по закон (чл. 200 на НПК). Жалбите пред прокуратурата обаче са приети за неоснователни. Наблюдаващият прокурор хем посочва, че Софийска районна прокуратура не е компетентна да се произнесе дали Иванов* правилно е обявен за издирване и принудително довеждане на 21 август 2018 година, хем решава, че жалбата на Иванов* е неоснователна. По същия начин прокурорът хем твърди, че не е компетентен да се произнесе дали правилно е задържан Иванов* под стража на 12 и 13 март 2019 г., хем решава, че жалбата на Иванов* е неоснователна.

Прокуратурата проверява партийните субсидии

След сезиране от информацията в телевизионното предаване "Шоуто на Слави", главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната адми...

По отношение на постановлението за привличане на Иванов* като обвиняем и налагане на мярка "подписка" прокурорът декларира, че това постановление е правилно. Иванов* е категоричен, че прокурорът не сочи мотиви и доказателства, които доказват тази правилност.

И тук тезата на Иванов* е, че щом Софийската районна прокуратура счита, че не е компетентна да се произнесе по жалбите му, то тя няма право да решава, че те са неоснователни и трябва да ги препрати на компетентния орган. Освен това Иванов* счита, че именно наблюдаващият прокурор е компетентен да се произнесе по жалбите му срещу постановленията на разследващия орган, защото чл. 200 на Наказателно-процесуалния кодекс гласи именно това: "Постановленията на разследващия орган се обжалват пред прокурора".

През ноември, 2018 година СРП спира досъдебното производство с постановление с аргумент, че извършителят на престъплението не е разкрит, тъй като Иванов не бил намерен на адреса, на който живее. Майката на Х. Д. Нинов* – г-жа А. Нинова* обжалва в съда спирането.

В края на април 2019 година съдът отменя това постановление, като посочва, че е неправилно, защото прокуратурата си противоречи - хем е разкрила извършителя Иванов*, хем спира разследването, защото извършителя не е разкрит. Съдът констатира, че според прокуратурата Иванов* е извършил престъпление, но в постановлението няма мотиви и фактическа обстановка, поради което съдът няма как да провери дали изобщо е извършено престъпление. Съдът констатира, че в постановлението "липсват каквито и да е фактически и правни съображения", че не е направен анализ на събраните доказателства и това означава немотивираност. Заради това съдът отменя постановлението за спиране на досъдебното производство.

Пред Actualno.com г-н Иванов* разказа и други подробности от одисеята – той твърди, че е държан под стража за 28 часа в ареста, като за това липсват всички надлежни документни доказателства съгласно чл. 74 от Закона за МВР и Наказателно процесуалния кодекс, които да разрешат на полицията това задържане. Няма постановление за задържане под стража нито на прокуратурата, нито на полицията. В чл. 74 от Закона за МВР се казва, че за всеки арест трябва да се издаде писмена заповед, в нея да бъдат посочени определени параметри – кой извършва ареста, кого арестува, кога го арестува, здравословното му състояние и т.н., както и това, че заповедта се завежда в специален регистър. "Имам здравословни проблеми заради престоя в ареста, от които не е сигурно, че ще се възстановя", каза г-н Иванов*.

Доклад: Прокуратурата е прекратила повечето случаи на съмнения за измами с еврофондове

Някои управляващи органи в България са класифицирали неправилно специфични рискове от измама с еврофондовете като ниски и следователно ...

Заради цялата ситуация, г-н Иванов* пише писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Бойко Борисов, до ЕК, до Европейския съд по правата на човека, до медиите в България и всички заинтересовани институции, в което иска отговор на три въпроса:

1. Защо няма дисциплинарно и наказателно производство срещу служителите на МВР заради ареста му?

2. Защо има обвинение срещу него за неплащане на издръжка, като има съдебно решение, че актът за раждане е фалшив?

3. Защо няма дисциплинарно и наказателно производство срещу лицата, които са го привлекли за обвиняем и са му наложили мярка "Подписка", която води след себе си полицейска регистрация?

Г-н Иванов* е категоричен, че с полицейската регистрация му се нарушава неприкосновеността на личността му и зачитането на неговото достойнство. При нея той ще бъде фотографиран, ще му се вземат пръстови отпечатъци, ДНК проби и други, които се правят на доказани престъпници, какъвто той счита, че не е. Мярката "Подписка" ограничава основното му човешко право на свобода, категоричен е г-н Иванов* и иска главният прокурор да вземе отношение.

Панов: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната личност

Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това каза пред журналисти п...

* Истинските имена на героите в историята са други

ПЪЛНАТА ВЕРСИЯ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА Г-Н ИВАНОВ

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Без думи 1 Без думи преди 3 седмици Профил на трол?
    Значи арестуват човек без постановление за задържане под стража нито на прокуратурата, нито на полицията. Без писмена заповед, без задължителното посочване кой извършва ареста, кого арестува, кога го арестува, здравословното му състояние и т.н. Разбирате ли в каква държава живеем?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 16 юни

Овен Тази неделя ще премине под знака на съгласието и взаимното разбирателство. Много хубаво не е на хубаво, така че внимавайте да не се договорите...