Законът дава достатъчно опции в случаи на предизвикана изкуствено банкова криза

20505
Законът дава достатъчно опции в случаи на предизвикана изкуствено банкова криза
Снимка: БГНЕС

Когато държавата натисне спусъка, всички се чувстват свободни да говорят и правят каквото си искат. Държавата трябваше да реагира още при първите публикации за Корпоративна търговска банка, смята бившият секретар на МВР Николай Радулов.

Лошото се е случило, но е хубаво да си вадим поука от тези неща. Но в закона защита има – дори в действащото законодателство, подчерта адвокат Марин Марковски. Редно е министърът на вътрешните работи конкретно да каже по кои текстове се носи наказателна отговорност. Например глава Първа, член 97 от Наказателния кодекс – там изрично се говори за обществена организация, която политически действа за уронване на устоите на държавата. Тук обаче не става въпрос за медиите – те не са обществени организации. А наказанието е от 3 до 10 години затвор, посочи Марковски в сутрешния блок на Нова телевизия.

Трябва да е напълно ясно кой предизвика кризата, обединиха се Кадиев и Димитров

Мисля, че правителството, политиците и БНБ направиха всичко възможно. Това беше, което можеше да се направи – депозитите до 100 х...

Има и Закон за пазарната злоупотреба с финансови инструменти. В него се предвиждат наказания за пускане на злонамерени слухове – глоби. В чл. 251 от Наказателния кодекс се предвижда лишаване от свобода от до шест години. А този текст е писан в защита на валутната система. И ако се съчетаят, може да се търси обща отговорност, казва Марковски.

По думите на адвоката хора, които са по 50 лева правят фиктивни опашки пред банков клон, могат да бъдат подведени под отговорност от член 321 – за организиране на престъпна група. Тук обаче е по-важно наказанието на организатора, подчерта изрично Марин Марковски.

Не очаквам всичко това, което ни разясни адвокат Марковски, да доведе до нещо, показа песимизъм Радулов. Сума време имаше протести и контрапротести, за които се говореше, че са платени, но нищо не се доказа, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com