Заповедта за арест на Цветан Василев остава

15626
Заповедта за арест на Цветан Василев остава

Софийският градски съд отказа да разгледа жалбата на адвокатите на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата банкерът да бъде задържан в ареста за 72 часа, след като бъде издирен.

Според съда, който се позова и на Европейската конвенция за защита правата на човека, няма как лице, което не е задържано, да оспорва мярката в съда. Това става ясно от информацията на БТА.

Сърбия не разполага с данни, че Цветан Василев е на нейна територия

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви,че не разполага с данни, които говорят, че Цветан Василев се намира въ...

Защитата на Василев в лицето на адвокатите Константин Симеонов и Лазар Караделиев очаквано не се съгласиха с прокуратурата и настояха на делото да бъде даден ход.

Това, че до този момент не се е случвало обжалване на мярка преди тя да е влязла в сила и може да се създаде прецедент, трябва да се разглежда положително, посочиха защитниците. Според тях актът на прокуратурата категорично подлежи на обжалване. Адвокатите се позоваха и на Европейската конвенция за защита на правата на човека, че всякакво задържане трябва да подлежи на съдебен контрол и липсата на конкретна процедура в този случай в българското законодателство не трябва да бъде пречка.

От изложението на защитата стана ясно още, че банкерът не е бил във Виена по бизнес дела, нито се е укривал, а е лежал в болница. Неколкократно прокуратурата е била уведомена в коя болница лежи Василев, като е предоставена и епикриза. "Недопустимо е да се вменяват действия по укриване на лице, за което многократно е обяснено на какъв адрес може да бъде призовано", посочи адвокат Карадалиев. Според адвокатите това не е "виртуална жалба към виртуално задържане", защото в резултат на тази мярка се е появила и европейска заповед за арест и издирване в Интерпол.

Прокурор Иван Гешев, който ръководи разследването, заяви: "Явно г-н Цветан Василев иска да получи от съда индулгенция за бъдещо преследване. Няма такъв процесуален ред в българското право за провеждането на такова производство. Няма и основание. Явно г-н Цветан Василев има особено чувство за екстериториалност и чувство, че за него законите на страната не важат. Той очевидно иска да си уговори мярка с прокуратурата, каквато процедура няма. Следващото нещо, което очакваме от него, е да поиска гаранция, че ако се завърне в страната, ще бъде оправдан при процеса срещу него".

Близнашки: Цветан Василев трябва да се прибере в България

България ще обсъди възможността да се обърне към сръбското правителство и да поиска екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев. Това ...

Датата, която съдът насрочи за обжалване, е 18 септември от 10:00 ч., информира Дарик радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com