Два български филма набират скорост в италиански кинофестивал

7580
Снимки:
"Аве" на Константин Божанов и "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов са селектирани в конкурсната програма

Два български филма са влезнали в конкурсната програма на международния кинофестивал в италианския град Триест, съобщава сайтът nonsolocinema.com.

"Аве" на Константин Божанов и документалният "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов ще участват в 23-ото издание на фестивала, който представя филми от Източна и Централна Европа.

12 нови БГ филма за 2012-а

Въпреки кризата и предстоящата година се очертава като доста активна за родното кино.  До края на декември 2012 се очаква да излязат...

"Аве" на Константин Божанов е сред 8-те филма, които ще се борят за отличието в раздел пълнометражно кино и сайтовете го представят като един от най-силните конкуренти.

Константин Божанов е завършил Националната художествена гимназия в София, Кралския колеж за изкуство в Лондон, а кино е специализирал в Ню Йорк.

Главните роли в “Аве” изпълняват Ованес Торосян (“Източни пиеси”, “Тилт”) и младата Анжела Недялкова. Партнират им Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Евгений Михайлов, Койна Русева, Светлана Янчева, Красимир Доков.

Филмът разказва как, докато пътува на стоп, за погребението на свой приятел, Камен среща 17-годишната Аве - бегълка, която търси своя проблемен брат. По време на пътуването си Аве въвлича Камен във все по-големи проблеми, а той неусетно се влюбва в щурото и странно момиче.

Магична премиера на "Цахес"

Официалната премиера на българската романтична киноприказка на Анри Кулев „Цахес“ взриви Народния театър в понеделник вечер...

"Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов ще се бори за класиране в категорията за документални филми. Лентата е посветена на съдбата на Симеон Сакскуборготски.

Екипът на копродукцията с германско участие "Момчето, което беше цар" е същият като на "Андрей и пеперудите" и "Проблемът с комарите и други истории", които спечелиха множество престижни международни награди: режисьор и сценарист Андрей Паунов, оператори Борис Мисирков и Георги Богданов, композитор Иво Паунов и продуцент Мартичка Божилова.

Филмът на Андрей Паунов е колаж от истории, разказващи за сантименталната любов към Симеон II като шестгодишен престолонаследник и после монарх в изгнание, сменена бързо със също толкова интензивното разочарование след влизането във властта. Паралелно с непознати и интимни архивни кадри в продукцията участва и цяла серия от колоритни персонажи, чиято любов към царя е колкото бурна, толкова и ексцентрична.

Конкурсните раздели на фестивала са три - за пълнометражни, късометражни и документални филми. В първия участват 8 летни, във втория - 17, а в - третия 18.

12 нови БГ филма за 2012-а

Въпреки кризата и предстоящата година се очертава като доста активна за родното кино.  До края на декември 2012 се очаква да излязат...

Фестивалът беше открит снощи с прожекция на македонския филм "Майки" на Милчо Манчевски и ще бъде закрит на 25 януари с лентата "Напускане", режисирана от покойния вече Вацлав Хавел. Филмът е по едноименната пиеса на Хавел, която той започна да пише в лятото на 1989 г., няколко месеца преди настъпването на демокрацията в Централна и Източна Европа. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com