Отсяха номинациите за ИКАР 2012

8886
Отсяха номинациите за ИКАР 2012
"Завръщане във Витенберг" е с 5, следван от "Ричард ІІІ" - с 4, и "Както ви харесва" - с 3

90 спектакъла от последния театрален сезон е изгледала специална комисия, за да отсее номинациите за традиционните награди "Икар" на Съюза на артистите в България. Те ще бъдат връчени на 27 март на церемония в Народния театър, съобщава БНТ - медиен партньор на събитието.

Най-много признание от експертите е получил спектакълът "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев и Георги Тенев. Представлението има общо 5 номинации в най-престижните категории.

Заедно с Иван Добчев в категорията режисура се сблъскват учител и ученичка - и това са младата Гергана Димитрова и проф. Красимир Спасов.

Най-голямата гордост на театър "Българска армия" е спектакълът на Краси Спасов "Както ви харесва" по едноименната комедия на Шекспир. Постановката е номинирана в три категории:

Номинация за „Режисура” на Краси Спасов, за „Музика” на Добрин Векилов – Дони за авторската му музика, за „Главна женска роля” на Лидия Инджова за ролите на Розалинда и Ганимед.

Всички номинирани ще видим по време на Софийския театрален салон.

Христо Мутафчиев - председател на САБ:

"Театралният салон е ваше дете. Как се разви той през годините? В момента навлизаме в пубертета. Мисля, че това е най-доброто ни дете за последните, може би 20 години на САБ.

"Ричард ІІІ" на Пламен Марков във Варна събира 4 номинации. "Куклен дом" в Пловдив има две номинации за дебют. Добри и касови представления има не само в София."

Венета Дойчева - театровед:

"Едно все по-засилващо се присъствие на млади хора с нова енергия, с нов тип организация на работа, едно все по-засилващо се присъствие на свободните, на независимите трупи, на младите лица."

Велко Кънев ще получи посмъртно "ИКАР" за цялостно творчество, съобщи Христо Мутафчиев. Той припомни, че отличието се присъжда в изключителни случаи и носителят му се определя от председателя на съюза.

Актьорът на Народния театър си отиде от този свят след като дълго време не успя да пребори рака. Той ще остане с незабравимото си участие във филмите "Оркестър без име", "Матриархат", "Мъжки времена", "Бон шанс, инспекторе!", "Да обичаш на инат".

Заедно с колегите си Георги Мамалев и Павел Поппандов създава групата НЛО през 90-те години на миналия век. Най-много театрални роли актьорът направи на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

"Награди като за последно, преди края на света" - това ще бъде темата на тазгодишната церемония "ИКАР". Защото ако земята изчезне, Икар няма къде да падне и ще продължава да лети. Заедно с всички, които обичат театъра.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com