10 безценни съвета, с които ще удължите живота на килима ви у дома

2440
10 безценни съвета, с които ще удължите живота на килима ви у дома
Снимка: iStock/Guliver

Килимите са значима част от интериора на дома. Те създават чувство за уют и по-приятна атмосфера. Независимо какъв е видът на килима, с правилната поддръжка вие можете да удължите експлоатационния му период възможно най-дълго.

Представяме ви 10 съвета как да постигнете това:

Разместване на мебелите

Тежестта на мебелите влияе на повърхността на килима и оставя трайни следи, като има вероятност да развали и самия косъм. Ако искате да избегнете тази неприятност, размествайте от време на време мебелите в дома си. По този начин ще експериментирате и с интериорния дизайн и ще развихрите въображението си.

Подходящ килим за трапезария

Трапезарията е тази стая от дома, която използваме и цапаме най-често. По пода постоянно остават различни петна, съответно това се отразява и на килима. Не е препоръчително за трапезарията да изберете пухкав килим с много дълги косми, по-скоро се ориентирайте към такъв с къси косми или някакъв друг оптимален вариант.

Редовно почистване

Трябва да почистваме килимите, както и останалите мебели и аксесоари от интериора, поне 2 пъти седмично, за да не събират прекалено много прах. А за основно почистване трябва да мислим поне 2 пъти годишно.

Повредени краища

Всички сме забелязвали разплетени конци в краищата на килима, но в никакъв случай те не трябва да се дърпат, за да не се развали целият килим. По-добре да използваме ножица и да подрежем внимателно стърчащите конци.

Редовно пране

Вече споменахме, че основното почистване на килима трябва да се осъществява поне 2 пъти в годината. Може да се обърнете към професионална фирма, ако нямате възможност да го правите сами. Килимите от синтетични влакна също трябва да се перат поне веднъж на няколко месеца.

Ограничете външната мръсотия

Не влизайте с мръсни обувки вкъщи и почиствайте редовно пред входната врата – така ще ограничите оптимално мръсотията, идваща отвън.

Почистване на пода

Когато измием пода и той е все още мокър, не е препоръчително да застилате с килим веднага, тъй като можем да го увредим заради влагата. Изчакайте, докато подът не изсъхне напълно.

Защитни препарати

Съществуват специални антистатични средства и препарати за килими. Закупете си и използвайте редовно за максимална поддръжка на вашия килим.

Как да отстраним петната

Когато неволно изцапаме килима с напитка или храна, петното не се оставя да засъхне, тъй като премахването му след това ще е по-трудно и дори понякога – невъзможно. Използвайте сухи салфетки, а след това изтъркайте с влажни. Ако не се получи по този начин, ще се наложи да изперете килима.

Освежаване на цветовете

Разкриваме ви два трика, с които може да освежите цветовете на килима си и да го подновите с няколко годинки. Ще са ви необходими оцет, сода бикарбонат или сол, вода и мека четка. За първия метод ще използваме само содата – поръсваме килима и го оставяме така около 20-тина мин., след което почистваме с прахосмукачка. Содата може да се замени със сол. Вторият трик включва оцет и вода – в 1 л вода разтворете супена лъжица оцет и след това почистете с меката четка. По този начин килимът ще бъде освежен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com