Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни и напитки, които могат да доведат до проблеми със съня

13 април 2024, 08:14 часа

Като внимавате за избора си на храна, особено в часовете преди лягане, можете да поддържате по-добра хигиена на съня и да подобрите качеството на почивката си. Избирането на по-леки, балансирани ястия и избягването на храни, които могат да причинят дискомфорт или да нарушат храносмилането, може да допринесе за по-спокоен сън.

Ето 10-те храни и напитки, които трябва да избягвате преди лягане:

Напитки с кофеин: Кафето, чаят, енергийните напитки и газираните напитки съдържат кофеин - стимулант, който може да попречи на съня. Консумацията на тези напитки, особено следобед или вечер, може да затрудни заспиването и да намали качеството на почивката ви.

Алкохол: Макар че първоначално алкохолът може да ви накара да се чувствате сънливи, по-късно през нощта той може да наруши цикъла на съня ви. Той може да доведе до фрагментиран сън, чести събуждания и намаляване на REM (бързо движение на очите) съня, който е от съществено значение за възстановителната почивка.

Пикантни храни: Пикантните храни, като люти чушки и ястия с люти сосове, могат да предизвикат киселини или киселинен рефлукс, особено когато се консумират близо до лягане. Този дискомфорт може да затрудни отпускането и заспиването.

Кои са най-добрите храни и напитки за по-добър сън

Храни с високо съдържание на мазнини: Храните с високо съдържание на мазнини, като пържени храни и тлъсти меса, могат да отнемат повече време за храносмилане. Консумирането на тези храни твърде близо до времето за лягане може да доведе до лошо храносмилане или дискомфорт, което да затрудни спокойния сън.

Захарни закуски: Консумацията на сладки закуски или десерти преди лягане може да доведе до скокове и спадове на кръвната захар, което води до колебания в енергийните нива и може да наруши режима на съня. Изберете по-здравословни алтернативи с ниско съдържание на захар, ако имате нужда от закуска преди лягане.

Тежки ястия: Яденето на големи количества храна късно вечер може да превъзбуди храносмилателната система, да причини дискомфорт и да затрудни отпускането и заспиването. Опитайте се да вечеряте по-леко и избягвайте да се храните непосредствено преди лягане.

Преработени и пикантни храни: Преработените храни често съдържат добавки, консерванти и изкуствени аромати, които могат да повлияят отрицателно на качеството на съня. Освен това някои преработени храни, като например деликатеси и някои закуски, може да са с високо съдържание на натрий, което може да доведе до дехидратация и нарушения на съня.

Експерт по съня: 14 храни за по-добър сън

Цитрусови плодове: Цитрусовите плодове, като портокали и грейпфрути, са киселинни и могат да допринесат за киселинен рефлукс или киселини, особено ако се консумират малко преди лягане. Ако обичате цитрусови плодове, опитайте се да ги консумирате по-рано през деня, за да избегнете потенциални смущения в съня.

Храни с високо съдържание на протеини: Въпреки че протеините са от съществено значение за балансираното хранене, консумацията на големи количества високопротеинови храни, като пържола или протеинови барчета, преди лягане може да стимулира храносмилането и потенциално да наруши съня. Стремете се към балансиран прием на протеини през деня.

Прекалено много течности: Пиенето на прекомерно количество течности, особено близо до времето за лягане, може да доведе до чести посещения на тоалетната през нощта, което да наруши цикъла на съня ви. Важно е да останете хидратирани, но се опитайте да ограничите приема на течности в часовете преди лягане.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес