10 изумителни факта за хипопотамите

71596
10 изумителни факта за хипопотамите

Хипопотамите са вид едри бозайници от семейство Хипопотамови (Hippopotamidae). Достигат на дължина до 4,5 м, а на височина – до 1,5 м. Тежат до 3500 килограма. Те са широко разпространени в реките и езерата на Африка и живеят на стада. Хипопотамът, особено мъжкият, е опасно животно.

Хипопотамът е опасен, когато е ранен или току-що е родил малките си. На вид изглежда дебел, коремът му се влачи понякога по земята, но много малка част от теглото му е мазнина. В огромната му уста има 4 кучешки зъба, всеки от които е страховито оръжие и може да достигне 70 сантимера. На ден на един хипопотам са му необходими около 200 килограма растителна храна- водни и крайбрежни растения. Живее на стада, доминирани от един мъжки. На сушата хипопотамите могат да бягат с 30 км/ч.

Факти за прилепите: Каква е връзката им с коронавируса?

Прилепите са разред дребни животни от клас Бозайници. Характерно за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са ...

Интересни факти за хипопотамите

1. Хипопотамите са големи полуводни бозайници, с голямо тяло с форма на варел, къси крака, къса опашка и огромна глава! Те имат сивкава до кално-кафява кожа, която избледнява до бледо розов цвят отдолу.

2. Те се считат за второто най-голямо сухоземно животно на Земята (след слона). Мъжките са с дължина около 3,5 м и височина 1,5 м и могат да тежат 3 200 кг. Това са три малки коли!

3. За да им е хладно в жестоката африканска жега, хипопотамите прекарват по-голямата част от деня си в реки и езера. Очите, носът и ушите им са разположени на върха на главата, което означава, че могат да видят и дишат, докато са потопени във водата. Нещо повече, тези супер готини същества изпотяват мазна червена течност, която помага да се защити кожата им от изсушаване и действа като слънцезащитен щит! Готино, а?

4. Тези великолепни бозайници някога са обитавали цяла Африка на юг от Сахара. За съжаление популациите са намалели поради загуба на местообитания и лов. Днес те са до голяма степен ограничени до защитени територии в източноафриканските страни.

20 брутални факта за крокодилите

Крокодилите са водни влечуги и са едни от най-хищните животни на Земята, поради техния размер, големите мощни челюсти и агресивността. ...

5. Хипопотамите са най-активни през нощта, когато се хранят. Те са тревопасни и ядат предимно трева. Само за една нощ те могат да изядат до 35 кг трева!

6. Въпреки огромните си размери, хипопотите са страхотни плувци и могат да задържат дъха си до пет минути под вода. Когато са напълно потопени, ушите и ноздрите се сгъват, за да не изпуска вода.

7. Хипопотамите обикновено живеят в групи (или „стада“) от около десет до двадесет индивида, водени от един голям доминиращ мъжки. Останалите членове са женски, техните млади и няколко млади безплодни мъжки.

8. Доминиращите мъже са много защитни спрямо своята група. За да предупредят съперничещите мъжки, те отварят огромните си усти и показват дългите си извити кучешки зъби! Те също така ръмжат силно и агресивно пръскат във водата.

21 интересни факта за слоновете

Слонът е голям бозайник от семейство Слонове , разред Хоботни. Традиционно са признати два живи вида слонове - Африканския слон и Индий...

9. Женските хипопотами раждат на всеки две години, обикновено по еднообединяват с други майки и техните бебета за защита от хищници като крокодили, лъвове и хиени.

10. В дивата природа хипопотамите живеят около 40 години. В плен те са склонни да живеят по-дълго и могат да достигнат и до 50 години.

източник: www.natgeokids.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com