10 места с чист въздух в България, които ще Ви накарат да забравите алергиите

32244
10 места с чист въздух в България, които ще Ви накарат да забравите алергиите
Снимка: Actualno.com

Ролята на мръсния въздух за възникване и усложняване на дихателни заболявания с алергичен произход е известна и доказана. В индустриализираните страните и в тези с натоварен автомобилен трафик се наблюдава увеличаване на броя на пациентите с дихателни алергии. Епидемиологичните и токсикологичните изследвания сочат замърсяването на въздуха с озон, азотен диоксид и фини прахови частици като една от основните причини за повишената честота на астма и алергичен ринит. Ясни са и механизмите, чрез които мръсният въздух влияе неблагоприятно. Доказано е и че замърсяванията, свързана с фини прахови частици, допринасят за прекомерна смъртност, както и че градското замърсяване на въздуха може да има трайни неблагоприятни ефекти върху развитието на белите дробове при децата. Обострянето на астмата често е резултат именно от мръсния въздух. Всичко това прави ролята на местата с чист въздух, както и грижата за опазване на чистотата на въздуха и минимизиране на замърсяванията, още по-значима. Кои са тези места у нас?

Местата в България с най-мръсен въздух

Преди да посочим 10 места с чист въздух в България, следва да разберем как може да проверим чистотата на въздуха и какво сочи статистиката. Кои са градовете, които най-често попадат в класациите като места с мръсен въздух и кои са най-чистите, които спокойно може да включим в класацията 10 места с чист въздух в България? Уреди за измерване на замърсяването на въздуха в реално време има в редица населени места у нас. Статистиката сочи, че за последните 30 дни местата с опасно мръсен въздух са: Пловдив, София, Сливен и Благоевград. Градовете, които най-често се появяват в статистиката като такива с мръсен въздух може би очаквано са най-големите у нас – София и Пловдив. Там често нивото на замърсяване на въздуха надвишава 600  мкг/м3, което се приема като опасно за здравето и изисква предприемането на спешни мерки.

10 местата с чист въздух в България за днес са: Берковица, Балчик, Пирдоп, Съединение, Никопол, Първомай, Полски Тръмбеш, Карлово, Перущица, Севлиево. Кои обаче са 10-те места с чист въздух в България, които като цяло през годината предлагат лечебен климат и изключителна чистота на въздуха и на които места може да се отдадете на отдих и туризъм?

Топ 10 най-запазени средновековни градове в България

10 места с чист въздух в България за отдих и здравен туризъм

Избраните 10 места с чист въздух в България сме класирали не само заради липсата на запрашаване и чистотата на въздуха, но и заради природата и климата като цяло, които са подходящи при белодробни страдания и дихателни алергии. Те са:

1.       Батак

Екип от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ сочи въздуха в Батак като един от най-чистите и лечебни в Родопите. Отличава с естествената си йонизация, която е безспорно полезна за белия дроб.

2.       Бойково

Славата на Бойково като едно от 10-те места с чист въздух в България е от  1987 г., когато Френската академия на науките прави изследване за чистотата и полезността на въздуха в Европа и нарежда това пловдивско село сред 3-те места в Европа с най-чист въздух.

3.       Чепеларе

Тук през 1911 г. отваря врати първата болница за лечение за белодробни заболявания у нас и това съвсем не е случайно. Боровите гори, приютили този град, допринасят за високата концентрация на йони във въздуха. Високата фитонцидна наситеност е вид въздушен антибиотик, който помага при редица заболявания.

4.       Искрец

Друго живописно кътче, заслужило своето място в топ 10 места с чист въздух в България, е Искрец, което също се слави с изключителния си климат, заради който е функционирала специализираната белодробна болница за продължително лечение. Санаториум за лечение на туберкулоза е построен в Искрец през 1908 година с дарение от цар Фердинанд, след като е проверена и доказана чистотата и полезността на въздуха в населеното място.

5.       Трявна

Тайната на чистия въздух на това приказно място, подходящо за отдих и туризъм, отново са боровете.

6.       Радунци

Радунци е мястото, на което се издигала най-голямата белодробна болница у нас още по царско време, което съвсем не е случайно. Климатът и въздухът там допринасят за намаляване на честота на астматичните прояви, както и възстановяване на белия дроб след прекарани заболявания. За лечебната сила на въздуха на Радунци се носят легенди, които лично може да се убедите, че са чиста истина.

Кои са най-опасните градове в България?

7.       Сандански

Сандански е не само СПА съкровище у нас, чиито лековити води са ценни като злато, но и попада в топ 10 места с чист въздух в България. Въздухът там е цяр за белодробни проблеми, алергии, тъй като е беден на алергени, а богат на кислород и отрицателни йони. Сандански е познат като естествена лечебница в Европа за бронхиална астма.

8.       Косово

Селище високо в планината, заобиколено от борови гори, 10-тина местни жители, 0 трафик и производство. Определено си заслужава всяка глътка въздух, който е истински цяр.

9.       Пампорово

Зимният курорт е известен не само като луксозна ски дестинация и място за зимен туризъм и спорт, но и заради въздуха, богат на фитонциди и отрицателни йони, се рекламира с право и като дестинация за здравен туризъм и благотворно повлияване на алергични дихателни заболявания.

10.   Родопите

Родопите като цяло. Почти всяко кътче от тази планина е лековито, приказно красиво и с изключително чист въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...