10 неща, които ви пречат да премахнете коремните мазнини

1250
10 неща, които ви пречат да премахнете коремните мазнини
Снимка: iStock

Загубата на мазнини в областта на корема е трудна цел за много хора, защото е трудно да се посочи конкретна храна или поведение, които са основната причина за увеличаване на теглото. Има много, много начини, по които можем да саботираме усилията си да се храним здравословно и да отслабнем. В края на краищата днес храната е навсякъде, където се обърнем, а най-голям обем от възможности изглежда са тези с високо съдържание на калории и с примамливи вкусове, които ни карат да ядем все повече и повече. Ето и кои са хаковете за отслабване.

1. ЯДЕТЕ ТВЪРДЕ МАЛКО

Често си мислим, че най-ефективният начин за отслабване е да ядем възможно най-малко, докато този подход често дава обратен резултат. Това не само може да доведе до повишен глад и потенциално чувство за липса на контрол върху храната, но навлизането в зоната на гладуване може да забави метаболизма ви чрез адаптивна термогенеза. Тялото ви се нуждае от определен брой калории и хранителни вещества, за да функционира правилно. Застрашаването на тази основна потребност може да накара тялото ви да задържи мазнините, за да черпи енергия от тях, вместо да ги изгаря. 

15-те храни, които трябва да консумирате, ако искате плосък корем

2. НЕ ЯДЕТЕ ПРАВИЛНИТЕ ХРАНИ

Ако не консумирате редовно храни в тяхната цялостна, естествена форма, вероятно ядете твърде много преработени, празни и калорични храни като торти, бисквити и други подобни, които могат да саботират усилията ви за отслабване. Преработените храни обикновено са с високо съдържание на калории, наситени мазнини и добавена захар, и с ниско съдържание на хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво. Не е необходимо да ги откажете напълно, но се опитайте първо да се заредите с полезни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена, постни протеини, нискомаслено мляко, млечни продукти и здравословни мазнини, а след това, ако ви се прияде сладко, направете го в малка порция. 

3. НЕ ЯДЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ЗЕЛЕНЧУЦИ

Зеленолистните зеленчуци са мощни храни за отслабване. Защо? Те доставят предимно вода и полезни хранителни вещества срещу много малко калории. Пресните зеленолистни зеленчуци, като спанакът, заемат значителен обем в чинията ни и ни помагат да се чувстваме по-сити. Освен това те осигуряват фибри, витамини А и С, фолиева киселина и други полезни съединения, които помагат да контролираме здравето и телесното си тегло.

НАЙ-добрите упражнения за стегнат корем

4. ДОБАВЯТЕ КЪМ САЛАТИТЕ С ДРЕСИНГ

Можете да превърнете здравословна, свежа зеленчукова салата в пълна калорийна бомба и дори да не го осъзнавате, като я заливате с тежки дресинги. Кремообразните дресинги могат да съдържат около 12 грама мазнини и повече от 140 калории в една порция от две супени лъжици (а повечето хора използват повече). Вместо калорични мазни дресинги, използвайте лимон. Изстискайте го върху салатите, зеленчуците, рибата, пилешко месо, оризовите ястия и други. Това е трик за подобряване на вкуса, използван от най-добрите готвачи, за да се създаде много вкус, като същевременно ястията остават леки. Изследванията показват, че полифенолните антиоксиданти в лимона могат да помогнат за потискане на телесното тегло и натрупването на мазнини в тялото.

5. ЗАБРАВЯТЕ ЗА ФИБРИТЕ

Фибрите ни помагат да останем сити и да прекъснем цикъла на преяждане, който може да доведе до излишна консумация на калории и увеличаване на теглото. Но безвкусната овесена каша не е единствената ви възможност. Горските плодове, в идеалния случай къпини или малини, имат високо съдържание на фибри - пет грама или повече на порция. Хвърлете къпини в следващата си овесена каша или малини в следващия си пудинг или шейк с кисело мляко.

Ако искате да имате 2 пъти по-малък корем за 6 дни, опитайте ТОВА

6. ПИЕТЕ ТВЪРДЕ МНОГО КАЛОРИИ

Висококалоричните напитки често са коварен начин да консумирате повече калории всеки ден, отколкото осъзнавате. Направете така, че водата, газираната вода и неподсладеният студен чай да бъдат вашите напитки. Повечето безалкохолни напитки съдържат захар. Не забравяйте да проверявате хранителното съдържание на всички напитки, които купувате и пиете.

7. ИЗПОЛЗВАТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ

Имате ли навика да разклащате хартиените пакетчета със захар, преди да ги изсипете в напитката си в кафенето? Удовлетворяващо, нали? Или може би предпочитате да сипвате в кафето си захарни ароматизирани сиропи. Подслаждането на напитките или зърнените закуски със захар може да доведе до много добавени захарни калории, без да го осъзнавате. Пробвайте да замените захарта с канела. Така ще избегнете допълнителните калории и възпаленията, които захарта причинява, и които са свързани с увеличаване на теглото. Освен това канелата има благоприятно въздействие върху отслабването и кръвната захар. Проучване от 2019 г. показва, че само 1/3 чаена лъжичка канела на ден може да понижи кръвната захар, холестерола и триглицеридите.

6 страхотни начина за моментално отслабване

8. ОБЩУВАТЕ С ЛЮБИТЕЛИ НА ВРЕДНАТА ХРАНА

Не се отказвайте от приятелите си, но имайте предвид, че социалният натиск със сигурност може да доведе до по-голям прием на храна на вечеря, отколкото наистина сте планирали. Независимо дали става въпрос за алкохолна напитка или за няколко десерта, наличието на приятели наоколо, които невинаги подкрепят усилията ви за отслабване, може да бъде трудно. Най-добрият вариант е да прегледате менюто предварително и да определите, въз основа на приема си за деня, какво ще ядете. Не е лошо да оставите място за десерт, ако знаете, че приятелите ви обичат да си го поръчват, опитайте се да споделите един десерт с още един или двама души.

9. ОБСЕБЕНИ СТЕ ОТ КАНТАРА 

Стъпването на кантара може да бъде полезен инструмент за отслабване. Или пък не. От една страна, кантара невинаги отразява точно напредъка, който постигате в загубата на телесни мазнини. Да се разчита прекалено много на теглото ви може да бъде обезкуражаващо и да затрудни поддържането на мотивацията. Вместо да се притеснявате за теглото си, обърнете внимание на успехи, които не са свързани с мащаба, като например подобрение на енергията, храносмилането, съня и стабилността на настроението. По-надежден начин за получаване на точни цифри, ако са ви необходими, за да запазите мотивацията си, е анализът на телесния състав, който разкрива съотношението между телесните мазнини и мускулната маса и теглото на водата.

10. СЛЕДЕТЕ КАЛОРИЙНИЯ СИ ПРИЕМ

Всички поведения, написани по-горе, са само думи, ако не ги спазвате. Така че вземете химикал. Не записвайте само храната, която ядете, но и порциите. Записването на храненията в реално време е изключително ефективен метод за поддържане на отчетност и самосъзнание. Също помага и за постепенно намаляване на калориите, които приемате всеки ден, за да не е внезапна промяната за организма ви. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com