10 правила за управление на времето

3352
10 правила за управление на времето
Снимка: iStock/Guliver

Ако искате да сте в крак с всичко случващо се в забързаното ви ежедневие, ви предлагаме 10 правила за управление на времето:

1. Приоритизиране

Основната грешка на мнозина е невъзможността за определяне на приоритетите. Грабваме от всичко и накрая нямаме време за нищо. Струва ни се, че докато пишем, можем едновременно да отговорим на телефонно обаждане. В резултат на това пишем с грешки и не успяваме да водим пълноценен разговор. Ако искате да бъдете ефективни, тогава приоритизирайте нещата и свършете добре работата.

2. Работете активно при пикова производителност

Някои хора са по-активни сутрин, докато други вечер. Оставете най-важната работа, когато сте на върха на производителността си.

3. Първо правете нещата, които най-малко искате

За да се освободите от психологическия стрес, първо правете онези неща, които най-малко ви привличат. Това ще ви позволи да се концентрирате допълнително върху останалата част от работата си.

4. Не правете няколко неща едновременно

Приоритизирали ли сте? Сега е моментът да изпълнявате задачи една по една. Не се занимавайте с няколко задачи едновременно, ако не е необходимо.

5. Организирайте работното си място

Отстранете от бюрото си всичко, което ви разсейва и пречи на концентрацията ви. Ако не се нуждаете от достъп до интернет, за да изпълните задачата, деактивирайте и него. Така няма да се изкушите да посетите за пореден път социалните мрежи.

6. Научете се да казвате "Не"

Колко пъти сте вършили работа на другите само защото ви е било неудобно да откажете? Ако този благороден жест пречи на вашата основна работа, тогава е време да се научите да казвате "не".

7. Ограничете времето за пощата си и социалните мрежи

Прекарваме много време в проверка на пощата и акаунтите си в социалните мрежи. Никой не ви принуждава да се изключите напълно от външния свят. Отделете конкретно време за такива цели, за да не се разсейвате от работния процес.

8. Работете с обичайното си темпо

Защо с възрастта се променя представата ни за време?

Японски учени са установили, че чувствителните към времето неврони в мозъка се износват с годините и нарушават възприятието ни за време...

Не бива да гоните резултата, трябва да подходите прецизно. Когато бързате, мозъкът прескача важни малки неща, като се концентрира върху големите. Премереното темпо на работа помага да се съберете и да свършите работата за първи път и да инвестирате в срокове.

9. Обърнете внимание на релаксацията

Ако не може да си починете добре през работната седмица, то поне се опитайте да го направите в събота и неделя. Почиствайте в петък вечер, разпределете прането през седмицата. През почивните дни трябва да си починете. Дайте на главата си.

10. Използвайте специални програми

Опростете живота си със специални приложения. Ако работата с определени данни винаги ви е трудна, попитайте дали има някакви специални програми или приложения, които могат частично да организират този процес правилно за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com