10 признака, че сте подложени на емоционален стрес

2008
10 признака, че сте подложени на емоционален стрес
Снимка: Marfa Bogdanovskaya / Pixabay

Трудно е да се намери човек, който да не е изпигвал емоционален стрес. Емоционалното претоварване е психо-емоционално състояние, при което човек чувства празнота, загуба на сила, силна умора от работа и пълно безразличие към всичко, което го заобикаля. Психолозите смятат, че състоянието на прегаряне е защитна реакция на организма към хронична умора и стрес, изразяваща се в отслабване на емоциите.

Признаци на емоционален стрес

Повечето от признаците на емоционален стрес са трудни за забелязване отвън. А самият човек обикновено се старае да не ги забелязва в себе си. Затова внимателно прочетете всеки елемент от този списък и анализирайте чувствата си, помнете последните мисли и действия. Най-често емоционалното претоварване и стрес се проявяват в следните характеристики на настроението и поведението:

1.  Песимизъм -  Това е един от първите признаци на пълно претоварване и емоционален стрес. Ако човек развие увереност, че нещата са лоши и дори в дългосрочен план не се предвиждат положителни промени, най-вероятно обикновената ваканция няма да помогне тук и е необходима помощта на психотерапевт.

2.  Съзнателна безотговорност - Винаги се опитваме да спазваме обещанията, дадени на други хора. И ако в даден момент си позволите да нарушите обещание и дори почувствате облекчение в този момент, това е ясен знак за емоционален стрес.

3.  Нежелание за общуване - На един емоционално изтощен човек му се струва, че общуването с други хора е безполезен крадец на време.

4.  Загуба на интерес към живота - Апатията е сигурен признак на емоционално претоварване. Човекът губи интерес към всичко. Нещата, които преди са му харесвали и са му доставяли удоволствие, губят предишната си привлекателност.

Как да се справим със стреса преди изпит

5.  Проблеми със съня - През целия ден емоционално претоварения човек чувства сънливост, но вечер му е трудно да заспи. В резултат на това, той спи по-малко от нормалното, което дори се отразява на физическото му благосъстояние.

6.  Хронична умора - Характерен признак на емоционален стрес е ниското ниво на емоционална и физическа енергия. Човек почти не става от леглото и прави всичко много по-бавно.

7.  Забравяне - Не става въпрос за влошаване на паметта, а за това, че човек в движение забравя какво е мислил преди няколко минути. Той забравя, че току-що е сложил чайника или се кани да се обади на някого. Ако сте се събудили с мисълта, че трябва да пожелаете честит рожден ден на приятел, но след това сте забравили и сте го запомнили едва вечерта, това е точно формата на забрава, която идва с прегарянето.

8.  Раздразнителност – Емоционално изтощения  човек е лесно да се ядоса. Поради това той има безпочвени конфликти дори с най-близките хора.

9.  Напрежение - Човекът се разсейва и го усеща. Опитвайки се да се концентрира, той е постоянно в напрежение, което само влошава ситуацията.

10.  Минимална производителност - Това е най-лошото проклятие на един емоционално изтощен човек. Той дава всичко от себе си, опитва се да бъде продуктивен, работи по-дълго. Но производителността му пада до минимум.

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се справим с емоционалния стрес?

Ако сте научили от собствения си опит какво е емоционално претоварване и стрес, не можете да оставите ситуацията да се развие. Има няколко ефективни техники за справяне с това състояние – обмислете внимателно всяка от тях.

1. Организирайте се - Много хора смятат, че организираността ограничава свободата. Но в действителност е точно обратното. Човек, който се е научил да управлява времето си, има много повече свобода. Той прави разлика между бизнес и лично, работи по-ефективно и получава повече удоволствие от живота.

2. Планирайте почивката си - Добрата почивка изисква и дисциплиниран подход. Ако имате почивен ден - опитайте се да направите този ден наистина добър и наситен със събития и не си позволявайте да мислите за работа и проблеми. Ако отивате на почивка, обмислете и организирайте всичко предварително, за да не го развалите с проблеми и суета. Почивка със семейството, разходка, настолна игра, гледане на филм - всичко това ще донесе повече удоволствие, ако планирате и подготвите всичко предварително.

3. Правете си почивки в работата - Повечето от нас могат да работят продуктивно с интензивно темпо в продължение на 1-2 часа, след което се нуждаят от малко почивка. Станете от работното си място, направетеси чай, отидете до прозореца и подишайте чист въздух, направете малка загрявка за тялото и гимнастика за очите.

4. Ограничете приема на кафе - Много ефективни хора го смятат за своя любима напитка за повишаване на продуктивността. Но злоупотребата с кафе има обратен ефект, драстично намалява ефективността и влияе неблагоприятно на благосъстоянието и настроението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com