10 сигурни начина за прогонване на махмурлука

7948
10 сигурни начина за прогонване на махмурлука
Снимка: Thinkstock

Празниците и запоите винаги вървят ръка за ръка. И докато се забавляваме с любимата алкохолна напитка, махмурлукът ни наблюдава отстрани и само чака да дойде сутринта, за да ни връхлети. Главоболието, гаденето, липсата на координация, фрустрацията са само част от радостите, които той ни носи. И макар и универсалното българско лечение да е шкембе чорба с люто и чесън, учените предлагат още 10 лесни метода за отърваване от нежелания махмурлук, пише БГНЕС.

1. ВО-ДА. Веднага.

Шона Уилкинсън, нутриционист в сайта Superfooduk.com, съветва: "Предвид факта какво всъщност представлява махмурлукът, водата изглежда най-очевидния лек, но не всяка вода ще свърши работа така добре. Контролът върху хидратацията е в ръцете на електроцитите."

Затова минералната вода е най-добрият възможен избор. Освен това тя ще спомогне за ускоряването на процеса на детоксикация и минерализация в организма.

„Изпийте една голяма чаша минерална вода преди лягане, вземете една за нощното си шкафче и се погрижете през деня да се хидратирате още повече”, допълва нутрициониста.

2. Мразите главоболието? Забравете захарта преди, по-време на алкохолизацията и след нея.

Ако ненавиждате махмурлийското главоболие (че кой ли го обича?!), желателно е да се въздържите от консумацията на захар. Това съветва нутриционистът и писател д-р Мерилин Гленвил.

„Тъй като алкохолът обича да си разбърква контрола ни върху енергията и нивото на кръвната захар, богатите на захар храни и напитки не са добра идея”, предупреждава тя. Вместо това тя предлага да се консумират нерафинирани въглехидрати и протеини, които освобождават по-бавно глюкозата. Кажете „не” на кофеина и пикантната храна, тъй като те могат да влошат проблема с дехидратацията и да раздразнят допълнително стомаха.

3. Хапка преди съня и махмурлука ще изчезне на сутринта.

Опитайте се да хапнете нещо преди да си легнете, но това не означава да нагънете един XXL дюнер или голям пакет чипс.

Друг специалист по храните Касандра Барнс разяснява защо.

„Консумацията на храни с високо съдържание на хидрогенирани мазнини карат черния дроб да се труди допълнително, за да обработи този тип мазнини, а той вече и без това е под пара заради алкохола. Освен това те могат да предизвикат и възпаление на инфламаторни цитокини, които само да влошат махмурлука”.

Не ви се иска това, нали?

4. Не се скатавайте, а излезте за кратка джогинг сесия.

Шона казва: „Тичането ще накара кръвта да циркулира по-добре и ще ускори детоксикацията, а потенето ще ви освободи съвсем от токсините”.

5. …А ако все пак ви мързи, пробвайте с йога.

Контролираното дишане е много важен елемент от йогата и пилатеса, а това може да има благоприятен ефект и върху след алкохолната ви замаяност.

„Движението от йога и пилатес ще увеличи притока на кръв във всички части на тялото ви и най-вече – в черния ви дроб. А колкото повече кръв минава, толкова по-бързо ще се сбогувате с токсините”, коментира още Уилкинсън

6. Водата е добре, но крушата още повече

Според Уилкинсън крушите притежават специален ензим, който ни помага да „метаболизираме алкохола” и ни пази от ужасяващия махмурлук. Затова ако ще посегнете към плод – нека е крушата. Все пак … гледайте да не е поширана.

Още една рецепта срещу махмурлук

Изследователи от Австралийското държавно обединение за научни и приложни изследвания (CSIRO) са установили, че ако се изпие чаша сок от...

7. Бульон от кости. Гадно, но пък ефикасно.

Аргументът? Бульонът от кости съдържа много минерали, които се отделят от костите по време на варенето. Заедно с малко сол и зеленчуци, супата ще помогне в борбата с умората и ще повиши енергийните нива. Аминокиселините, които съдържа пък ще поуспокои чревната лигавица.

8. Активен въглен

Да, любимото лекарство при стомашни вируси спасява и от махмурлук. В медицината активният въглен се използва и за лечението на няколко вида отравяния, тъй като абсорбира токсините и ги гони от тялото.

Все пак е желателно да не се изпива директно след пиенето на алкохол, а на следващата сутрин.

Рецепта срещу махмурлук на 1000 години

Древните иракчани също са използвали средство срещу махмурлук, подобно на нашите кисело мляко и айран, свидетелства рецепта срещу махму...

9. Бурканът с кисели краставички – лек под прикритие.

Касандра Барнс обяснява защо: „Оцетът от буркана може да се окаже стимулиращ за черния дроб и да го накара да елиминира алкохола от раз. Когато краставичките ферментират пък, те произвеждат определен вид успокояваща бактерия, която лекува раздразнения стомах”. Съдържанието на чесън пък е още един бонус за подобрението на организма и стомаха.

10. Магнезий

„Магнезият, както и витамин C подкрепят ензима на алкохолдехидрогеназа, който разгражда алкохола и го елиминира от организма, като ви помага да се чувстват по-свежи", споделя още Касандра.

И все пак има един основен начин да избегнете махмурлука и цялата тази тягостна възстановителна процедура. Пийте с мярка!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com