10-те най-красиви цветя в света

98947
10-те най-красиви цветя в света
Снимка: Pixabay.com

Кое е най-грозното цвете в света?

На този въпрос много трудно може да се отговори., защото всяко едно цвете в света има своя красота. Какво си помисляте когато чуете думата „красиво“? Първото нещо, което може да ви дойде наум, са цветята.

Кое е най-красивото цвете в света?

Тежък като предишния въпрос, защото има много, много красиви цветя. Но ако се вгледате внимателно, можете да разберете, че някои цветя имат редица уникални характеристики, за да изпреварят останалите.

Ето списък с 10-те най-красиви цветя в света!

10. Черешов цвят

Чудите ли се защо това растение е толкова специално? Нищо освен уникалната красота на нейните цветове. 

Вишневите цветчета символизират идването на пролетта, сезона на цветята. Красивият розов и бял цвят разцъфва в края на март или началото на април. Периодът на цъфтеж може да продължи 14 дни.

Вишневите цветчета имат голямо значение в японската култура. В Япония вишневите цветчета се наричат ​​„сакура“. За тях разцъфването на вишневите цветчета представлява ново начало и красота на живота. 

9. Райска птица

Това определено е объркващо име. Всъщност райската птица е екзотично растение, родом от Южна Африка. На цъфтеж красивите му цветя изглеждат точно като райската птица в полет. Ето защо го наричаме така. Това необикновено красиво цвете символизира самия рай.

Зрялата райска птица цъфти от май до септември. При цъфтеж всяко цвете има три изправени, оранжеви чашелистчета и три хоризонтални, сини вътрешни чашелистчета. Растението също има дълги зелени листа. Като цяло това цвете прилича на летяща райска птица, една от най-цветните птици в света.

8. Кървящо сърце

Знаете как изглежда едно сърце. А сега си представете растение във вашата градина с пълно сърце в розово-бял цвят. Не е ли прекрасно? Кървящото сърце е толкова изумително красиво цвете, което може да привлече вниманието на всички. Това чудесно пролетно цъфтящо цвете расте добре във влажен, прохладен климат. 

Кървящото сърце може да се намери в розови, червени, жълти и бели цветове. Но розовите външни венчелистчета с малки бели връхчета изглеждат по-привлекателни. Когато се появи малка капка вода на върха на цветето (в атмосфера, изпълнена с влага), тези цветя наистина изглеждат като кървящи сърца, както подсказва името им.

7. Далия

Далията винаги е била много специална сред любителите на цветята. Причината е голямото му разнообразие по размер и цвят. В света има 42 различни вида далии.

Далията е родом от Мексико. Това красиво цвете се предлага както в малки, така и в големи размери, вариращи от 2 инча до 20 инча в диаметър. Тя може да се намери в почти всеки цвят, с изключение на синия.

6. Водни лилии

Кралицата на всички водни цветя в света. За ваша изненада в света има 70 различни видове водни лилии. Те растат само в неподвижни, плитки и сладководни екосистеми като езера. Освен вниманието, привличащо красотата, водните лилии помагат и за защита на екосистемата, която обитават, като балансират температурата на водата и осигуряват отлично местообитание на рибите.

Освен приятните за очите цветя, големите листа, които плуват над водната повърхност, са още едно забележимо нещо за водни лилии. Те също имат дълго стебло, което се прикрепя към дъното на езерото, в което растението обитава.

Хубавите цветя се отварят от пролетта до есента. Подобно на листата, цветята излизат от водната повърхност. Всяко цвете се отваря сутрин и се затваря вечер. Водните лилии се предлагат в различни цветове.

5. Газания - летен гербер

Газанията или летен гербер е красиво цвете, родом от Южна Африка. Известно е още като съкровищно цвете. 

Газанията расте добре на места, където има много слънце. Цветовете започват да се появяват в средата на лятото и продължават през ранна есен. Газаниите са в ярки нюанси на оранжево, жълто, червено, розово и бяло. Цветята му се затварят вечер и не се отварят в дните, когато температурата е много ниска.

4. Лотос

Лотос е едно от красивите водни цветя, които се срещат в плитки, мътни води. Те не могат да оцелеят в студения климат. Лотосът се нуждае от пълно слънце за здрав растеж. Това чувствително към светлина цвете се отваря сутрин и се затваря през нощта.

Лотосът е свещено цвете за будистите и символизира чистота, хармония, божественост и благодат.

Цветята на лотоса се срещат главно в розови и бели цветове. Лотосите могат да са с диаметър до 20 см. Техните перфектно кръгли форми също растат до 60 см напречно. Освен с красотата, лотосите са известни и с приятния си аромат.

3. Лале

Лалето е толкова красиво цвете, което би могло незабавно да грабне вашето внимание. В света има повече от 3000 разновидности на лалета от 150 различни вида. Самото това многообразие го прави като едно от най-популярните и култивирани цветя в света.

Цветните лалета във формата на чаша се отварят всяка пролет. Това ефектно цвете се предлага във всички нюанси на цветовете с изключение на чисто синьото. Обикновено всяко стъбло на лале има само едно цвете. Един тъжен факт за лалетата е краткият им жизнен цикъл, отворен само за 5-7 дни.

2. Орхидея

С повече от 25000 известни вида орхидеите са едно от най-големите семейства на цъфтящи растения в света. Можете да забележите това красиво растение почти навсякъде по земята. Но това, което прави орхидеите толкова специални, е че всеки вид орхидея е уникален. Има и големи, и малки орхидеи, краткотрайни и дълго живеещи орхидеи.

Някои видове орхидеи приличат на други фигури като животни или растения. Например - смеещата се пчелна орхидея има много прилика с женска пчела. Това помага на растението при опрашване, като привлича мъжките пчели.

В допълнение към формата, живите цветове също играят огромна роля в зашеметяващия вид на орхидеите. Всеки конус за цветя на орхидея е в различни цветове - бял и в нюанси на розово, жълто, червено и лилаво. 

1. Роза

Вероятно най-красивото цвете в света е розата. Хората са започнали да отглеждат рози от 500 г. пр.н.е. Розите символизират любовта, честта, вярата, красотата и страстта.

Красотата е основният фактор, който прави розите толкова популярни както сред цветарите, така и сред любителите на цветята. В света има 100+ различни вида рози. Истината е, че всеки вид роза има своя уникална красота.

Естествено отглежданите рози имат само пет венчелистчета и пет чашелистчета. Единственото изключение за него е Rosa Sericea - този вид роза има само 4 венчелистчета.

Розите могат да бъдат намерени в различни нюанси на червено, жълто, розово, бяло и оранжево. Черни и чисто сини цветни рози не съществуват. Независимо от цвета, розите изглеждат толкова привлекателни. Червените рози са толкова специални за нас, защото символизират истинската любов.

източник: themysteriousworld.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com