11 мистериозни неща, които могат да се случат, докато спите

31959
11 мистериозни неща, които могат да се случат, докато спите
Снимка: istock/Guliver

За повечето хора сънят е спокойствие и релакс след дълъг ден. Дори и да не знаете обаче тялото преминава през серия от промени, когато спите. От почивката от умората от отминалия ден до подготовката за следващия човешкото тяло минава през непрекъснат процес на възстановяване и "поправка".

Истината е, че много малко хора знаят какво се случва, докато спят, от какво страда тялото им и, след като го научат, ще се изненадат, съобщава Bioguía.com.

Дали имат някакви странни или неприятни усещания, докато спят? Ако е така, вероятно това са някакви разстройства на съня или други мистериозни неща, които им се случват по време на сън. 

1. Падане от леглото

Как се усеща: Понякога хората мислят, че падат от височина, треперят и се събуждат. Други може да сънуват, че летят или се спъват и падат и това е много неприятно усещане..

Защо се случва: Сънят прилича на смърт - дишането и сърдечната честота се забавят, мускулите стават много слаби. Мозъкът "се плаши" от това състояние и смята, че може човекът да умира и проверява дали е жив, като изпраща импулси към мускулите.

2. Мечтаене насън

Как се усеща: Човек си мечтае за нещо, след това се събужда, но и след това продължават да се случват странни неща. Подобна тема разглежда и филмът "Произход" по романа на Дан Браун, а след това се оказа, че много хора са имали подобни усещания.

Защо се случва: Езотериците вярват, че ако някой е има подобен сън, това да говори, че човекът е предразположен към духовни практики. Официалната наука обаченяма логично обяснение за подобни сънища. В

3. Астрални преживявания

Как се усеща: Това е невропсихологично явление, при което човекът, докато е в състояние между сън и будност, вижда себе си отстрани. За езотериците това е доказателство за съществуването на душата.

Защо се случва: Това състояние е трудно за изучаване. Учените обаче вече знаят, че илюзията за „напускане на тялото“ наистина съществува, но не знаят как точно работи или защо се случва, нито знаят как да се борят с това. Някои хора обаче се стремят да влязат в това състояние нарочно, за да разширят познанията си за света, което не е съвсем безопасно. 

4. Парализа насън

Как се усеща: Човекът се събужда през нощта, но не може да се движи. Това състояние е придружено от ужасни халюцинации и от усещането, че някой ги наблюдава. В древни времена това явление се е обяснявало с демонични сили.

Защо се случва: Обикновено, когато заспиваме, мозъкът ни парализира, така че да не правим нищо, докато спим. По време на парализа насън, мускулите се „изключват“ в състоянието на полусън/полубедност. Около 7% от световното население е преживяло подобно състояние поне веднъж в живота си. Дори се смята, че това се случва повече на хората, които спят по гръб.

5. Хипнотични халюцинации

Как се усеща: Когато човекът е между сън и будност, вижда пред очите си изображения, които не може да контролира. В много случаи това са страховити лица или фантастични създания.

Защо се случва: Според учените това е една от малкото форми на халюцинации, които имат психологично здравите хора. Обикновено се случва с деца, което може да е причината да не искат да спят. Често халюцинациите се случват заради стрес или при хора с добро въображение или ако човек заспива пиян.

6. Повтарящи се сънища

Как се усеща: Вероятно повечето хора са имали странни сънища, които възпроизвеждат един и същ сюжет.

Защо се случва: Психолозите смятат, че благодарение на подобни сънища мозъкът се опитва да обърне внимание на събитията, които хората пренебрегват. Те обаче ще се връщат, докато ситуацията не бъде разрешена.

7. Говорене насън 

Как се усеща: Обикновено хората, страдащи от това състояние, дори не го осъзнават. То е и напълно безобидно от психологическа гледна точка. Единственият му недостатък е, че могат да кажат нещо, което не трябва. 

Защо се случва: Това разстройство обикновено се наблюдава при мъже и момчета. Причина отново е стресът. Подсъзнанието на човека се опитва да се бори срещу това, което наистина го притеснява.

8. Сомнабулизъм 

Как се усеща: Състоянието е напълно противоположно на парализата насън - съзнанието спи, но мускулите не се парализират. Хората могат да ходят, да чистят или дори да напускат спящия си дом, но в много случаи това може да е много опасно. А на сутринта те вече не си спомнят нищо от това "преживяване".

Защо се случва: Сомнабулизмът се среща у 4,6% до 10,3% от населението на Земята, а най-често от него страдат деца. Причината за явлението все още е неизвестна, както и как може да се лекува.

9. Синдромът на експлодиращата глава

Как се усеща: Човек се събужда след експлозия или силен шум. Понякога мисли, че този звук го е оставил леко зашеметен. Състоянието може да е придружено от звън в ушите или проблясъци пред очите. Не е опасно, но предизвиква силен страх, а някои дори мислят, че това е инсулт.

Защо се случва: Мозъчните неврони, които отговарят за обработката на звука, по някаква причина се активират. Понякога синдромът се проявява при хора, страдащи от безсъние, или при промяна на часовите зони при дълги полети.

10. Просветление насън

Как се усеща: Понякога, докато се опитват да решат даден проблем с дни, хората мислят за това непрекъснато. Изведнъж мозъкът сам им дава отговор насън - важното е да се запомни.

Пример за това състояние е Дмитрий Менделеев, който докато се опитва да създаде периодичната си таблица, един ден я видял насън. Подобна е и историята за формулата на бензола, която е открита от химика Фридрих Август Кекуле. 

Защо се случва: Понякога човешкото подсъзнание вече знае отговора, макар че съзнанието все още не го прави. Затова подсъзнанието го съобщава насън. Какво може да се каже? Понякога сънят прави неочаквани изненади.

11. Сънна апнея

Как се усеща: Сънната апнея е спиране на дишането по време на сън. От това състояние човек се събужда. Качеството на съня обаче е влошено, мозъкът усеща липсата на кислород и това пречи на добрия сън. По време на такива атаки кръвното налягане се повишава и понижава, което може да причини сърдечни проблеми.

Защо се случва: По време на сън мускулите на гърлото се отпускат, но при някои хора това запушва дихателните пътища. Това състояние е рисково за хора с наднормено тегло, пушачи, възрастни. Сънната апнея помага да се свири на австралийския инструмент диджериду*.

Ако всички тези състояния притесняват някого, който страда от тях, е добре да се консултират с лекар, защото тази информация има общ характер и само позволява да научите какво представляват, но не и как да се преодолеят или лекуват. 

*Диджериду е дървен духов музикален инструмент с цилиндрична или конична форма и много нисък тонов обем, създаден от аборигените в Северна Австралия. Обикновено се изработва от парче кухо евкалиптово дърво с дължина между 1 и 3 m, чиято мека вътрешна част е изядена от термити или е изсъхнала по друга причина. Най-дългите екземпляри си до 2,5 метра и се използват за сакралните церемонии на празника Dream Time, съпроводени с ритуали, при които се изпада в транс. Инструментът често е изрисуван в цвят или е украсен с изображения на племенни тотеми. Диджериду е европейското название на инструмента, аборигените го наричат йедаки. При свирене се използва техниката на непрекъснатото постъпване на въздух. Уникалността му е в това, че обикновено звучи на един тон, но притежава голям диапазон, който може да се сравнява само с човешки глас и отчасти с орган. Смята се, че той е най-старият духов инструмент в света, а най-ранните доказателства за съществуването му са скални рисунки на възраст около 1500 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно