12 гръцки богове и богини

32504
12 гръцки богове и богини
Снимка: Getty Images

Жестоки и непостоянни, страстни и отмъстителни, ревниви и несигурни, дребнави и луди: обитателите на планината Олимп представляват опит на древните гърци да обяснят хаоса на Вселената чрез човешката природа. По този начин, като всяко божество, измислено преди и след това, тези богове и богини са въплъщения на човешкия солипсизъм. (Разбира се, светкавицата е причинена от гигантски, ядосан човек в небето… очевидно. Искам да кажа, какво друго би могло да бъде?) Историите за техните битки, караници и сексуални завоевания са повлияли незаличимо на хода на западния език и разказ. Ето селекция от някои от имената от А-списъка на гръцкия пантеон.

Афродита

Афродита е богинята на любовта, секса и красотата. Не е изненадващо за една богиня на любовта, че тя се е появила от пяната, генерирана, когато отрязаните тестиси на баща й, Уран, са били хвърлени в морето от неговия син, титанът Кронос. (Или това е изненадващо?) Един вид прави сюрреалистично прекрасното Раждане на Венера на Ботичели – което изобразява римския двойник на Афродита, излизащ от вълните – малко по-висцерално, нали?

Атина

Атина е богинята на разума, мъдростта и войната. Известно е, че тя изскоча напълно оформена от челото на Зевс. Основна фигура в Одисеята, в която тя инструктира Одисей, тя също води Персей и Херакъл през техните изпитания. Партенонът е нейният главен храм в Атина, който е кръстен в нейна чест. Нейният римски еквивалент е Минерва.

Артемида

Артемида е бързокраката богиня на лова. Често изобразявана в живопис и скулптура с елен или ловджийско куче, тя е едновременно ловец и защитник на живия свят. Нейният римски еквивалент е Диана.

Арес

Арес е богът на кръвожадността. (Неговата полусестра Атина представлява по-„благородните“ аспекти на битката и гражданското поведение по време на война.) Въпреки че колегите му божества не го харесват особено, спартанците нямат проблеми, ъъъ, дарявайки някои военнопленници на неговото поклонение . И жертването на кучета… да, точно така, Арес харесва мъртви кученца. Римският му еквивалент е Марс.

Вълшебно пътешествие във времето предлага на читателите „Древна Гърция. История и култура“

Аполон

Братът близнак на Артемида, Аполон е сред най-важните от боговете. Син на Зевс, той разпространява волята на своите божествени сънародници чрез различни средства, особено оракули. Оракулът в Делфи е неговият говорител; проучване от 2001 г. установи, че оракулът вероятно халюцинира поради етиленов газ, издигащ се от скалите под храма.

Деметра

Деметра, земеделска богиня, е майка на Персефона, която е отвлечена от бога на подземния свят Хадес, за да бъде негова булка. Докато търси открадната си дъщеря, тя приема гостоприемството на кралското семейство на Елевзина. Елевзинските мистерии, може би най-важните религиозни ритуали в древна Гърция, се приписват на нейните учения. Нейният римски еквивалент е Церера.

Дионис

Дионис бил син на Зевс, роден от смъртна майка. Когато Зевс случайно я убил, той зашил младия Дионис в бедрото си и когато младият бог се появил, го предал на грижите на менадите. Култът към Дионис се въртял около опиянение, секс и дивашки ритуални жертвоприношения. Той често е бил символизиран като бик поради връзката му с жертвеното животно. Елементи от неговия характер се виждат в римския бог на виното Бакхус.

Хадес

Хадес управлявал света на мъртвите, на който понякога бил синоним. Студеният господар на подземния свят е сред малкото гръцки богове, които изглеждат безстрастни. Той не е върховният съдия на душите, които се скитат по владенията му, нито наказва техните наказания за грехове, извършени по време на земния им живот. Той обаче е хитър;подмамва Персефона да яде омагьосани семена от нар, така че тя да иска да остане с него за част от годината.

Митологичното геройство на Древна Гърция оживява

Хера

Богинята царица на Олимп, Хера е сестра и съпруга на Зевс. Въпреки че често е изобразявана като сдържана и строга, тя е безмилостно отмъстителна, когато става дума за [многото] извънбрачни приключения на съпруга й. За съжаление на обектите на божествената привързаност на Зевс, Хера има склонност да измъчва „другите жени“ (и тяхното потомство, включително Херакъл), а не самия Зевс. Нейният римски еквивалент е Юнона.

Хермес

Подобно на много богове в гръцкия пантеон, Хермес ръководи множество сфери. Той е пасторална фигура, отговорна за защитата на добитъка и също така се свързва с плодородието, музиката, късмета и измамата. В Одисеята той е изобразен като бог пратеник. Римският му еквивалент бил Меркурий.

Посейдон

Посейдон е най-известен като гръцкия бог на морето, но също така е бил бог на конете и на земетресенията. (По този начин много от неговите храмове бяха във вътрешността на страната.) И той има някои наистина странни деца. Макар и хуманоиден, той е баща както на крилатия кон Пегас (от Медуза, не по-малко), така и на циклопа Полифем, който е ослепен от Одисей и неговия екипаж в Одисея. Римският му еквивалент бил Нептун.

Зевс

С помощта на Хадес и Посейдон Зевс сваля баща си Кронос, цар на титаните, и стана главно божество в нов пантеон, състоящ се предимно от неговите братя и сестри и деца. В допълнение към контролирането на времето, Зевс беше известен с хроничната си изневяра към своята сестра-съпруга Хера. Сред резултатите от неговата слабост към красивите смъртни жени е Елена от Троя. Римският му еквивалент бил Юпитер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com